W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szalotkowa tarte Tatin z orzechowym ciastem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Szalotkowa tarte Tatin z orzechowym ciastem

Oryginalna tarta cebulowa robiona na tej samej zasadzie, co słynne ciasto z jabłkami. Naprawdę smaczna (jeśli się lubi cebulę, rzecz jasna) i pięknie się prezentuje.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • żółtko
  • 50 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1 kg małych cebulek (najlepiej szalotek)
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamico
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • skórka starta z połowy cytryny

Szalotkowa tarte Tatin z orzechowym ciastem - Opis przyrządzania:

Mąkę przesiewamy do miski. Masło kroimy w małe kawałki i rozkładamy na mące. Solimy i siekamy nożem, aż masło zacznie się łączyć z mąką. Dodajemy żółtko i 2 łyżki zimnej wody i siekamy dalej. Orzechy drobno siekamy, dodajemy do ciasta i wszystko razem zagniatamy ręką na gładkie, dość sztywne ciasto, dodając ewentualnie jeszcze odrobinę wody. Z ciasta toczymy kule, spłaszczamy, zawijamy w folię i wstawiamy na pół godzinki do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nastawiamy duży garnek osolonej wody.
Cebulki obieramy i wrzucamy do garnka (gdy woda się zagotuje). Gotujemy 5 minut, odcedzamy i starannie osuszamy na czystej ściereczce.
Ciężką patelnię (taką, którą można wstawić do piekarnika) o średnicy około 23 cm stawiamy na ogniu. Wkładamy masło, a kiedy się rozpuści, wrzucamy cebulki. Smażymy na średnio małym ogniu, mieszając, przez mniej więcej kwadrans - aż zaczną się złocić.
Dolewamy 3 łyżki wody, dodajemy cukier, ocet, koper włoski, skórkę cytrynową i sól wraz ze świeżo startym pieprzem. Mieszamy i dusimy dalsze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek trochę większy, niż patelnia. Przekładamy placek na cebulki i upychamy brzegi dokoła tak, by nic nie wyglądało spod spodu. Uważamy, żeby się nie poparzyć!
Wstawiamy patelnię do piekarnika na jakieś pół godziny - ciasto powinno się przyrumienić.
Patelnię wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut. Duży talerz odwracamy i przykrywamy nim patelnię. Przez łapki kuchenne chwytamy patelnię razem z talerzem i - hop! - odwracamy tak, by talerz był na spodzie, a na nim tarta z cebulkami na wierzchu. Jeśli jakaś cebulka przykleiła się do patelni, po prostu ją z niej zdejmujemy i kładziemy na właściwe miejsce.
Podajemy na gorąco, z sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Szalotkowa tarte Tatin z orzechowym ciastem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Szalotkowa tarte Tatin z orzechowym ciastem przepisy:

  • Tarta migdałowa z wiśniami
    Przepyszna tarta z masą migdałową i wiśniami - najłatwiej użyć wiśni mrożonych, dzięki czemu nie musimy czekać do lipca... Jeśli mamy wiśnie pasteryzowane (wypestkowane), to - przed położeniem na tarcie - osączamy je starannie z soku. To jest przepis dla moich znajomych i przyjaciółek, które mnie od dłuższego już czasu młotkują, że obiecałam wpisać i nie wpisuję. No to macie!
  • Tarta francuska ze śliwkami Tarta francuska ze śliwkami
    Klasyczna francuska tarta z kremem i czerwonymi śliwkami. Najlepsza jest na letnio, ale przechowuje się dobrze i następnego dnia też jest smaczna.
  • Tarta z zielonymi szparagami Tarta z zielonymi szparagami
    W Belgii zaczęły się już szparagi - wcześnie jakoś, ale są całkiem-całkiem, więc nie będę się kłócić o pory roku i sezony. Szparagi zielone tym górują nad białymi, że nie mają tych strasznych, trudnych do obrania włókien.
  • Tarta cebulowa najlepsza Tarta cebulowa najlepsza
    Tart cebulowych na świecie jak mrówków - ta akurat, solidna i treściwa, z pochodzenia jest niemiecka. Świetna zatem do piwa, choć ja oczywiście wolałabym kieliszek dobrego wina...
  • Pumpkin pie czyli tarta z kremem dyniowym
    Bez Pumpkin Pie nie ma Święta Dziękczynienia. Howgh.


Podziel się linkiem:




Komentarze: