Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szalotkowa-tarte-Tatin-z-orzechowym-ciastem

Szalotkowa tarte Tatin z orzechowym ciastem

Oryginalna tarta cebulowa robiona na tej samej zasadzie, co słynne ciasto z jabłkami. Naprawdę smaczna (jeśli się lubi cebulę, rzecz jasna) i pięknie się prezentuje.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
200 g mąki
100 g zimnego masła
żółtko
50 g wyłuskanych orzechów włoskich
1 kg małych cebulek (najlepiej szalotek)
2 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki octu balsamico
łyżeczka nasion kopru włoskiego
skórka starta z połowy cytryny

Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski. Masło kroimy w małe kawałki i rozkładamy na mące. Solimy i siekamy nożem, aż masło zacznie się łączyć z mąką. Dodajemy żółtko i 2 łyżki zimnej wody i siekamy dalej. Orzechy drobno siekamy, dodajemy do ciasta i wszystko razem zagniatamy ręką na gładkie, dość sztywne ciasto, dodając ewentualnie jeszcze odrobinę wody. Z ciasta toczymy kule, spłaszczamy, zawijamy w folię i wstawiamy na pół godzinki do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nastawiamy duży garnek osolonej wody.
Cebulki obieramy i wrzucamy do garnka (gdy woda się zagotuje). Gotujemy 5 minut, odcedzamy i starannie osuszamy na czystej ściereczce.
Ciężką patelnię (taką, którą można wstawić do piekarnika) o średnicy około 23 cm stawiamy na ogniu. Wkładamy masło, a kiedy się rozpuści, wrzucamy cebulki. Smażymy na średnio małym ogniu, mieszając, przez mniej więcej kwadrans - aż zaczną się złocić.
Dolewamy 3 łyżki wody, dodajemy cukier, ocet, koper włoski, skórkę cytrynową i sól wraz ze świeżo startym pieprzem. Mieszamy i dusimy dalsze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek trochę większy, niż patelnia. Przekładamy placek na cebulki i upychamy brzegi dokoła tak, by nic nie wyglądało spod spodu. Uważamy, żeby się nie poparzyć!
Wstawiamy patelnię do piekarnika na jakieś pół godziny - ciasto powinno się przyrumienić.
Patelnię wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut. Duży talerz odwracamy i przykrywamy nim patelnię. Przez łapki kuchenne chwytamy patelnię razem z talerzem i - hop! - odwracamy tak, by talerz był na spodzie, a na nim tarta z cebulkami na wierzchu. Jeśli jakaś cebulka przykleiła się do patelni, po prostu ją z niej zdejmujemy i kładziemy na właściwe miejsce.
Podajemy na gorąco, z sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024