W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z z Sycylii

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z z Sycylii

Makaron końca lata: z bakłażanem, papryką, pomidorami.

Kraj pochodzenia: Włochy-Sycylia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • strąk żółtej papryki
  • duży ząbek czosnku
  • bakłażan średniej wielkości
  • 3 dojrzałe pomidory
  • puszeczka anchois w oleju
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • mały pęczek bazylii
  • 400 g spaghetti
  • tarty ser pecorino romano do podania

Spaghetti z z Sycylii - Opis przyrządzania:

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni lub włączamy opiekacz.
Strąk papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek. Kładziemy połówki papryki na blasze skórką do góry i wsuwamy do piekarnika. Kiedy skórka zbrązowieje i zacznie gdzieniegdzie się przypalać, wyjmujemy paprykę z piekarnika i wkładamy ją, gorącą, do plastikowej torebki. Torebkę zawiązujemy i zostawiamy paprykę do wystygnięcia. Para oddzieli skórkę od upieczonego miąższu tak, że łatwo będzie ją zdjąć. Możemy skórkę zdejmować pod strumieniem bieżącej wody. Obraną paprykę kroimy w cienkie paski.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Bakłażan myjemy, osuszamy, odcinamy końce, zaś resztę kroimy w niezbyt dużą kostkę.
Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Obrane pomidory kroimy na pół horyzontalnie, po czym małą łyżeczką wydłubujemy pestki. Miąższ kroimy w paski.
Anchois odcedzamy z oleju, osuszamy na kawałku papieru kuchennego, kroimy w kostkę.
Na sporej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Na gorącą wkładamy czosnek, podsmażamy minutę, po czym dodajemy paski papryki, bakłażan, pomidory, anchois, kapary i oliwki. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 20 minut - aż bakłażan będzie miękki. Pod koniec duszenia dodajemy listki bazylii i ewentualnie doprawiamy odrobiną soli.
W tak zwanym międzyczasie nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Makaron odcedzamy, zostawiając 1/2 szklanki wody od gotowania. Wodę tę dolewamy do sosu, mieszamy, po czym wrzucamy makaron i gotujemy jeszcze chwilkę, mieszając.
Przekładamy makaron z sosem do ogrzanej miski i podajemy, z tartym pecorino do posypywania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z z Sycylii: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Spaghetti z z Sycylii przepisy:


Podziel się linkiem:




Komentarze: