W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spirelli z tuńczykiem i kaparami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spirelli z tuńczykiem i kaparami

Sycący, pełen zdecydowanych smaków makaron z "zapuszkowanym" tuńczykiem.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • strąk zielonej papryki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • oliwa z oliwek
  • 500 g (pół kilo) makaronu spirelli
  • 2 pomidory
  • 100 g tuńczyka w oliwie (z puszki)
  • 10 czarnych oliwek z pestką
  • 2 łyżki drobnych kaparów

Spirelli z tuńczykiem i kaparami - Opis przyrządzania:

Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i ogonek, myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
Seler obieramy z wąsów, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
Na sporej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebule, czosnek, paprykę i seler i podduszamy przez 10 minut, aż wszystko zmięknie.
Nastawiamy duży garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron. Gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pomidory zanurzamy na chwilę w "makaronowej" wodzie, wyjmujemy i przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy skórkę, kroimy pomidory horyzontalnie na pół i wydłubujemy pestki. Miąższ kroimy w kostkę.
Tuńczyka osączamy z oliwy i rozdrabniamy widelcem.
Oliwki odcinamy od pestek i siekamy.
Na patelnię z warzywami wrzucamy pomidory, tuńczyka, oliwki i osączone z zalewy kapary. Przyprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.
Makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię z sosem i mieszamy.
Przekładamy do ogrzanej miski i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spirelli z tuńczykiem i kaparami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Spirelli z tuńczykiem i kaparami przepisy:

  • Sałatka nicejska w wersji British
    Ciepła wersja popularnej na całym świecie sałatki nicejskiej, tym razem ze świeżym tuńczykiem. Lepiej może nie wmawiać Francuzom, że to najlepsza wersja, ale z drugiej strony... who cares, jeśli jest to całkiem niezłe danie?
  • Sos stemperata
    Sycylijski - a więc zdecydowany w smaku - sos selerowo-oliwkowy do dań z grilla. Świetny z tuńczykiem.
  • Sycylijska sałatka ze świeżym tuńczykiem
    Świeża, letnia sałatka z grillowanym świeżym tuńczykiem. Danie bardzo proste, acz - chociażby ze względu na cenę ryby - godne podania gościom.
  • Sałatka obiadowa z tuńczykiem
    Daleka krewna sałatki nicejskiej. Solidna porcja warzyw z jajkami, tuńczykiem i nietypowym warzywnym dressingiem (czyli mówiąc po naszemu - sosem).
  • Bucatini z tuńczykiem i czerwoną cebulą
    Smaczny i bezproblemowy makaron z tuńczykiem z puszki, zaostrzony przyjemnie cytryną i cebulką. Koperek jest nieortodoksyjny, ale dodaje smaku i ładnie wygląda.


Podziel się linkiem:




Komentarze: