W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kolanka zapiekane z warzywami i anchois

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kolanka zapiekane z warzywami i anchois

Smaczna i sycąca zapiekanka z południowymi warzywami. Anchois dodają charakteru.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 300 g makaronu kolanka (lub innych krótkich form)
  • 2 dojrzałe pomidory
  • bakłażan średniej wielkości
  • strąk zielonej papryki
  • mała ostra papryczka (zielona lub czerwona)
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • puszeczka filecików anchois w oliwie
  • 250 g (ćwierć kilo) mozzarelli

Kolanka zapiekane z warzywami i anchois - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Formę do zapiekania smarujemy oliwą. Nastawiamy duży garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory w grubą kostkę. Bakłażan myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, odrzucając ogonek. Paprykę i papryczkę kroimy wzdłuż na pół, wycinamy gniazda nasienne i ogonki, starannie płuczemy i kroimy w kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, potem zaś zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy jeszcze 10 minut. W tym czasie myjemy i siekamy szczypiorek, odcedzamy anchois i kroimy je w kawałki. Mozzarellę osączamy z serwatki i kroimy w kawałki. Makaron odcedzamy, mieszamy z warzywami, szczypiorkiem i anchois, doprawiamy do smaku solą (pewnie nie będzie trzeba) i pieprzem, po czym przekładamy do formy do zapiekania. Na wierzchu rozkładamy mozzarellę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut - ser powinien się rozpuścić i przyrumienić. Podajemy prosto z piekarnika.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Kolanka zapiekane z warzywami i anchois: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kolanka zapiekane z warzywami i anchois przepisy:

  • Spaghetti z z Sycylii
    Makaron końca lata: z bakłażanem, papryką, pomidorami.
  • Linguine z anchois i rukolą
    No to jest naprawdę bardzo pyszna pasta, mocno wytrawna, zdecydowana w smaku. Gdybyż tylko Dzieci chciały jadać anchois (bo rukolę bardzo lubią), to robiłabym ten makaron przynajmniej raz w tygodniu!
  • Spirelli z tuńczykiem i kaparami
    Sycący, pełen zdecydowanych smaków makaron z "zapuszkowanym" tuńczykiem.
  • Penne z pieczonymi pomidorami i kozim serem
    Wyjątkowo udany makaron - pomidory pieczone w piekarniku stają się głębsze w smaku, zaś kozi camembert pod wpływem ciepła mięknie i rozpuszcza się w przyjemny dla podniebienia sposób.
  • Chrupiąca panzanella
    Panzanella jest zasadniczo włoską sałatką z rozmoczonego w oliwie i soku z pomidorów chleba. Ma swoich zagorzałych zwolenników, ja jednak wolę, kiedy w sałatce coś przyjemnie chrupie. Zobaczyłam kiedyś w telewizji taką samą sałatkę, ale z pieczonym na chrupko chlebem - i to było to! Tylko jeść trzeba szybko, bo grzanki wchłoną cały sos i będą jednak miękkie...


Podziel się linkiem:




Komentarze: