W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Salsa z bakłażanów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Salsa z bakłażanów

Bakłażanowa salsa jest niezłym dodatkiem do wszelakiego mięsa z grilla, choć - moim osobistym zdaniem - najlepsza jest ze świeżym kozim serem i płaskim, bliskowschodnim chlebkiem (pita, lawasz).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory
  • listki świeżej kolendry
  • sok z 1 limetki
  • Tabasco

Salsa z bakłażanów - Opis przyrządzania:

Bakłażany myjemy, osuszamy, odcinamy ogoinki. Resztę kroimy w małą kostkę (powiedzmy o boku 1/2 cm). Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w taką kostkę, jak bakłażany. W woku lub na dużej patelni dobrze rozgrzewamy oliwę. Do bardzo gorącej wrzucamy bakłażanowe kostki, ale nie wszystkie od razu, bo temperatura tłuszczu się obniży i bakłażany nim nasiąkną, zamiast się usmażyć. Kiedy bakłażany są rumiane i chrupkie, łyżką cedzakową wyjmujemy je z oliwy i przekładamy do miski. Do bakłażanów dodajemy czosnek, pomidory i posiekaną kolendrę. Polewamy sokiem z limetki, dodajemy sól i trochę Tabasco do smaku. Mieszamy i podajemy w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Salsa z bakłażanów: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Salsa z bakłażanów przepisy:

  • Halibut z grilla i salsa z mango i pomidorów
    Halibut jest naprawdę pyszną rybą - białe mięsko o świeżym smaku ma tylko jedną wadę, mianowicie łatwo się kruszy i ciężko jest przewrócić filety na drugą stronę, czy to na patelni, czy na grillu. Dlatego najłatwiej jest piec halibuta na specjalnej kratce, przeznaczonej do grillowania ryb. Kolorowa sałatka typu salsa i ćwiartki limetek nadają daniu charakter południowoamerykański.
  • Salsa z ogórków
    Świeży i zdrowy dodatek do białego mięsa z grilla. A ja tę salsę najbardziej lubię z grubym plastrem białego sera, posypanym grubą solą i pieprzem. I to wszystkim naprawdę ze szczerego serca polecam.
  • Salsa z mango
    Słodko-pikantny dodatek do krewetek z grilla (mmm), pieczonej ryby lub smażonej piersi z kury.
  • Piure z bakłażanów z tureckim jogurtem
    Naprawdę pyszne piure, które podajemy wraz z innymi bliskowschodnimi mezze i arabskim płaskim chlebkiem.
  • Grillowane bakłażany z miętą
    Absolutnie klasyczna przystawka - zazwyczaj podawana z innymi antipasti - z Kalabrii, gdzie bakłażany uprawia się w ilościach przemysłowych.




Podziel się linkiem:


Komentarze: