W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Risotto potrójnie pomidorowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Risotto potrójnie pomidorowe

Risotto potrójnie pomidorowe

Znakomite wegetariańskie risotto z trzema postaciami pomidorów - z suszonymi na słońcu (mam jeszcze resztkę takich z Kalabrii...), półsuszonymi w oliwie (są takie, świetne na zakąskę) i świeżymi. Nawet dzieci je lubią...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 5 szklanek wywaru warzywnego
  • szklanka wytrawnego białego wina
  • duża cebula
  • 8 połówek suszonych pomidorów
  • 200 g pomidorów półsuszonych w oliwie
  • 4 dojrzałe pomidory
  • masło
  • 1 1/2 szklanki ryżu arborio
  • 100 g świeżego parmezanu plus więcej do podania
  • pęczek bazylii
  • 4 łyżki prażonych orzeszków piniowych

Risotto potrójnie pomidorowe - Opis przyrządzania:

Wywar warzywny wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący pod ręką.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Suszone pomidory - najlepiej takie sprzedawane luzem, nie w oliwie - kroimy w paski.
Półsuszone pomidory - miękkie, lekko podsuszane pomidory o jędrnej konsystencji i żywym smaku - odcedzamy z oliwy i kroimy w grubą kostkę.
Zwykłe pomidory myjemy, wycieramy i kroimy w ósemki, wycinając "oczko" po ogonku.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek (tej, z której wyjęliśmy półsuszone pomidory) i łyżkę masła. Kiedy masło się roztopi, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż będzie miękka, ale się nie zacznie rumienić.
Dodajemy ryż i dalej smażymy, mieszając.
Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż.
Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień i mieszamy.
Po drugiej łyżce wywaru dodajemy do risotta suszone pomidory.
Po czwartej łyżce - dodajemy półsuszone pomidory.
Kiedy ryż będzie już niemal gotowy, dodajemy świeże pomidory.
Dolewamy resztę wywaru i gotujemy jeszcze chwilę. Kiedy ryż będzie ugotowany, zaś konsystencja risotta kremowa, zdejmujemy patelnię z ognia. Wsypujemy parmezan i dodajemy łyżkę masła. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, żeby masło i ser się roztopiły.
W tak zwanym międzyczasie myjemy i osuszamy bazylię i oskubujemy listki. Dodajemy listki do risotta i jeszcze raz mieszamy.
Gotowe risotto posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi, po czym podajemy z dodatkowym tartym serem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Risotto potrójnie pomidorowe: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Risotto potrójnie pomidorowe przepisy:

  • Absolutnie podstawowe risotto
    Podstawa wszelkich odmian risotta. Jeśli ten przepis nam się udaje, to udają się wszystkie inne, nawet najbardziej skomplikowane.
  • Risotto z cykorią i pomidorami
    Oryginalne risotto o niespodziewanym, słodko-gorzkawym smaku. Bardzo smaczne.
  • Risotto grzybowe z cukinią
    Bardzo pyszne risotto z młodziutką cukinią i suszonymi prawdziwkami.
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
  • Risotto z cukinią i rukolą
    Letnie, zielono risotto. Cukinie, jak zwykle - im mniejsze, tym lepsze.


Podziel się linkiem:




Komentarze: