W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Poziomkowa pokusa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Poziomkowa pokusa

Ładny, nieduży deser z mascarpone i poziomek. Kwintesencja lata.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 ml kremowej zimnej śmietanki
  • 100 g mascarpone
  • łyżka-dwie cukru pudru
  • 50 ml likieru Grand Marnier
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 400 g poziomek (najlepiej dzikich)

Poziomkowa pokusa - Opis przyrządzania:

Śmietankę ubijamy na niemal sztywno. Mascarpone mieszamy z łyżką cukru i likierem. Mieszamy delikatnie ze śmietanką i ewentualnie dodajemy jeszcze nieco cukru, choć zapewne nie będzie to potrzebne. Krem przekładamy do 4 ładnych miseczek lub filiżanek. Każdą porcję posypujemy łyżeczką brązowego cukru. Miseczki lub filiżanki stawiamy na talerzach, obok kładziemy garść poziomek - każdy nabiera sobie trochę kremu na łyżeczkę, na wierzch nakłada poziomkę i zjada.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Poziomkowa pokusa: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Poziomkowa pokusa przepisy:

  • Sernik na zimno z białą czekoladą
    Sernik bez pieczenia, na spodzie z herbatników - lekki, łatwy i przyjemny. Biała czekolada przyciąga dzieci, jak osy, więc uważajmy, by nam wszystkiego nie zjadły! Najlepszym dodatkiem są świeże miękkie owoce - maliny, jeżyny, truskawki.
  • Ananasowe tiramisu (prawie)
    Bardzo sobie cenię świeży ananas - trzeba tylko uważać, żeby dobrze dojrzał, bo od niedojrzałego strasznie cierpnie język. Ten deser to niezupełnie tiramisu, bo brak w nim kawy i biszkoptów, ale krem jest taki sam. Po prostu lżejsze wcielenie.
  • Tort z kremem z mascarpone
    Tiramisu w wersji eleganckiej i bezalkoholowej - dzięki temu tort ten idealny jest na wszelkie okazje dla wszystkich członków rodziny.
  • Malinowy deser z mascarpone
    Ładny i delikatny deser, który doskonale prezentuje się w małych kieliszkach - w tej postaci podajemy go na stojących przyjęciach. Możemy też zrobić go w wersji rodzinnej - wówczas wlewamy galaretkę do szklanej miski, a gdy zastygnie, nakładamy krem i owoce.
  • Duża porcja tiramisu
    Klasyczne tiramisu z amaretto, jajkami i mocną kawą. Proporcja starcza na dużą imprezę!




Podziel się linkiem:


Komentarze: