W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Duża porcja tiramisu

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Duża porcja tiramisu

Klasyczne tiramisu z amaretto, jajkami i mocną kawą. Proporcja starcza na dużą imprezę!

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 10-12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 500 g mascarpone
  • 2 szklanki kremowej śmietanki
  • 200 ml mocnej czarnej kawy
  • 75 ml brandy lub koniaku
  • 75 ml amaretto
  • 60 podłużnych biszkoptów typu lady's fingers
  • ciemne kakao do posypania

Duża porcja tiramisu - Opis przyrządzania:

Jajka myjemy w gorącej wodzie i osuszamy. Dzielimy na białka i żółtka.
Żółtka ukręcamy z połową cukru na gęsty i gładki kogel-mogel. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania resztę cukru.
Żółtka mieszamy z mascarpone na gładki krem.
Śmietankę ubijamy na sztywno (uwaga, żeby się masło nie zrobiło!) i delikatnie mieszamy z kremem. Dodajemy białka i znów delikatnie, acz starannie mieszamy.
Do kawy dodajemy brandy (lub koniak) i amaretto. Wlewamy kawę do niezbyt głębokiego naczynia - takiego, żeby łatwo nam było zamoczyć biszkopty.
Tiramisu najłatwiej robić w sporym prostokątnym szklanym naczyniu - każdy biszkopt zanurzamy w "podprawionej" kawie (króciutko, bo rozmiękną) i kładziemy pojedynczą warstwą na spodzie naczynia, po czym pokrywamy warstwą kremu i posypujemy kakao. Trudno mi powiedzieć, ile powinniśmy zrobić warstw, bo przecież różne będą naczynia! W każdym razie kładziemy na zmianę zanurzone w kawie biszkopty, krem i kakao, z tym że na wierzchu powinna być ostatnia warstwa kremu.
Naczynie przykrywamy folia plastikową i wstawiamy na noc do lodówki.
Tuż przed podaniem zdejmujemy folię i posypujemy wierzch tiramisu szczodrą porcją kakao.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Duża porcja tiramisu: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Duża porcja tiramisu przepisy:

  • Tort z kremem z mascarpone
    Tiramisu w wersji eleganckiej i bezalkoholowej - dzięki temu tort ten idealny jest na wszelkie okazje dla wszystkich członków rodziny.
  • Ananasowe tiramisu (prawie)
    Bardzo sobie cenię świeży ananas - trzeba tylko uważać, żeby dobrze dojrzał, bo od niedojrzałego strasznie cierpnie język. Ten deser to niezupełnie tiramisu, bo brak w nim kawy i biszkoptów, ale krem jest taki sam. Po prostu lżejsze wcielenie.
  • Tiramisu z wiśniami
    Naprawdę bardzo pyszne (choć dość mocno alkoholowe) tiramisu z wiśniami i nalewką z tychże. Robiłam je wiele razy, bo co roku nastawiam wiśniówkę, a przecież nie będę wyrzucać zmacerowanych w alkoholu i cukrze owoców...
  • Tiramisu z węgierkami
    Deser nie dla purystów, ale doprawdy wart spróbowania, zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy zasypani dojrzałymi węgierkami...
  • Tort z musem czekoladowym Tort z musem czekoladowym
    Absolutnie luksusowy tort - może bardziej tarta - na wielkie okazje. Ponieważ nie wymaga pieczenia, jest to deser wart rozważenia w warunkach bezpiekarnikowych (na działce, wakacjach) - ale lodówka musi być.


Podziel się linkiem:




Komentarze: