W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tort z kremem z mascarpone

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Tort z kremem z mascarpone

Tiramisu w wersji eleganckiej i bezalkoholowej - dzięki temu tort ten idealny jest na wszelkie okazje dla wszystkich członków rodziny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • biszkopt klasyczny (patrz przepis)
  • 3 jajka
  • 300 g mascarpone
  • 50 g cukru
  • 100 ml mocnej kawy
  • 125 g czarnej czekolady

Tort z kremem z mascarpone - Opis przyrządzania:

Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem, studzimy i kroimy poziomo na 3 krążki. Robimy krem: jajka dzielimy na białka i żółtka. Żółtka ubijamy mikserem na gładki kogel-mogel. Dalej ubijając, dodajemy po trochu mascarpone. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z kremem. Zimną czekoladę ścieramy w malakserze na grubej tarce. Spodni krążek biszkoptu kładziemy na duży talerz. Nasączamy 1/3 kawy, smarujemy 1/3 kremu, posypujemy 2 łyżkami wiórków czekoladowych. Przykrywamy środkowym krążkiem, nasączamy kawą, smarujemy kremem, posypujemy czekoladą. Przykrywamy wierzchnim krążkiem, smarujemy resztą kremu, ale cieniej, bo smarujemy też boki tortu. Resztą wiórków obsypujemy tort ze wszystkich stron. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem i podajemy na zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Tort z kremem z mascarpone: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Tort z kremem z mascarpone przepisy:

  • Tiramisu z wiśniami
    Naprawdę bardzo pyszne (choć dość mocno alkoholowe) tiramisu z wiśniami i nalewką z tychże. Robiłam je wiele razy, bo co roku nastawiam wiśniówkę, a przecież nie będę wyrzucać zmacerowanych w alkoholu i cukrze owoców...
  • Duża porcja tiramisu
    Klasyczne tiramisu z amaretto, jajkami i mocną kawą. Proporcja starcza na dużą imprezę!
  • Biszkopt klasyczny Biszkopt klasyczny
    Klasyczny przepis na biszkopt uniwersalny - nic dodać, nic ująć.
  • Tort orzechowy
    Staroświecki tort na duże okazje. Warstwy orzechowego ciasta przekładamy kremem czekoladowym lub kawowym. Dla urozmaicenia jedną z warstw możemy posmarować konfiturą z moreli.
  • Krem kawowy do tortów
    Jasnobrązowy krem na bazie budyniu i masła. Łatwo się rozsmarowuje, pod warunkiem, że nie jest zbyt ciepły. Pasuje przede wszystkim do tortu migdałowego i tortu orzechowego, ale biszkopt przełożony kremem kawowym też będzie pyszny.




Podziel się linkiem:


Komentarze: