Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pomidory-w-kokosowym-sosie

Pomidory w kokosowym sosie

Przepis nie jest mój, tylko pana Nigela Slatera, acz zmodyfikowany. Bardzo lubię czytać książki pana NS, znacznie mniej poważam jego programy telewizyjne. Szanuję go jednak za to, że przypomina o różnych smacznych drobiazgach, rzadko obecnych w celebryckich kuchniach: a to o zwykłej grzance z serem, to o kawałku pieczonej dyni z jogurtem, to znów o tym, że sałata, wymieszana na talerzu z gorącym mięsnym sosem, jest wyjątkowo smaczna... Pomidory w tym przepisie to rodzaj nieskomplikowanego curry, doskonałego z ryżem basmati lub świeżym pieczywem.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru o długości 4-5 cm
ostra papryczka chilli
6 strączków zielonego kardamonu
3 łyżki oleju roślinnego
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka nasion kminu rzymskiego
łyżeczka turmeriku
łyżeczka cukru
10 pomidorów (najlepiej różnych odmian i kolorów)
garść pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
świeża kolendra do przybrania

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Imbir obieramy ze skórki i kroimy w jak najcieńsze plasterki, a potem w paseczki.
Papryczkę chilli myjemy, osuszamy, pozbawiamy ogonka i nasion, kroimy w cienkie plasterki.
Strączki kardamonu roztłukujemy w moździerzu, odrzucamy suche łupinki, a same ziarenka jeszcze trochę rozgniatamy.
Do sporego rondla wlewamy olej i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy olej się rozgrzeje, wrzucamy czosnek, imbir i papryczkę i smażymy, mieszając, aż troszkę zwiotczeją, ale nie zaczną się rumienić.
Dodajemy kardamon, mieloną kolendrę, kmin rzymski, turmerik, cukier i łyżeczkę soli, mieszamy.
W tak zwanym międzyczasie myjemy pomidory. 3 pomidory siekamy, resztę kroimy horyzontalnie na pół. Pomidorki koktajlowe zostawiamy w całości.
Do podsmażonych przypraw wrzucamy posiekane pomidory i dolewamy szklankę wody. Zagotowujemy, mieszając.
Teraz do sosu wkładamy połówki pomidorów, przekrojoną stroną do spodu.
Dusimy pomidory przez kilka minut, po czym odwracamy każdą połówkę.
Dodajemy pomidorki koktajlowe i dolewamy mleko kokosowe. Bardzo delikatnie mieszamy - raczej sam sos wokół połówek pomidorów, niż całe danie - i gotujemy jeszcze kilka minut, aż pomidory będą bardzo miękkie, prawie rozpadające się.
"Na wydaniu" posypujemy danie listkami świeżej kolendry. Podajemy raczej na ciepło, niż gorąco - smak kokosa jest wówczas wyraźniejszy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024