W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Omlet Tex-Mex

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Omlet Tex-Mex

Świetne danie na wakacyjne śniadanie, ale i na lunch takim omletem zapewne nikt nie pogardzi, wystarczy podać doń miskę sałaty i jakąś salsę.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 cienkich plasterków bekonu
  • mała cebula
  • świeża papryczka jalapeno (lub łyżka pokrojonej ze słoika)
  • dojrzały pomidor
  • awokado
  • 100 g sera cheddar (lub Monterrey Jack - poza USA trudno go jednak dostać)
  • łyżka oleju roślinnego
  • 6 jajek

Omlet Tex-Mex - Opis przyrządzania:

Sporą patelnię stawiamy na średnim ogniu. Kiedy się zagrzeje, wkładamy plasterki bekonu i smażymy je z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące. Zdejmujemy z patelni na papier kuchenny, ale tłuszczu nie wylewamy. Kiedy bekon wystygnie, kruszymy go na kawałeczki.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Papryczkę jalapeno myjemy i drobno siekamy, jeśli zaś mamy papryczkę ze słoika, to najpierw dokładnie ją osączamy z zalewy, a potem siekamy.
Pomidor myjemy, kto chce, może go obrać ze skórki, kroimy w kosteczkę.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę, zdejmujemy skórkę i kroimy w poprzek w plasterki.
Ser ścieramy na grubej tarce.
Na patelnię z tłuszczem po bekonie wlewamy olej i stawiamy na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i papryczkę i smażymy, co jakiś czas mieszając, az warzywa zmiękną. Odławiamy je z patelni łyżką cedzakową i odkładamy na bok, zaś patelnię zostawiamy na ogniu.
Jajka wbijamy do miseczki, rozkłócamy widelcem, dodając trochę soli i pieprzu do smaku. Wlewamy masę jajeczną na patelnię, przykrywamy i smażymy przez 3-4 minuty, aż omlet od spodu zupełnie się zetnie.
Zdejmujemy przykrywkę i na połowie powierzchni omletu rozkładamy bekon, cebulę z jalapeno, pomidor i awokado. Posypujemy połową sera, składamy omlet tak, by nadzienie było przykryte, przykrywamy znów patelnię i smażymy na niezbyt dużym ogniu, aż jajka się zupełnie zetną.
Zdejmujemy omlet z patelni, kroimy na 4 części, przekładamy na ogrzane talerze i posypujemy resztą sera. W warunkach działkowo-wakacyjnych stawiamy patelnie po prostu na stole i każdy nakłada sobie sam, posypując serem lub nie.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Omlet Tex-Mex: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Omlet Tex-Mex przepisy:

  • Omlet serowy z paryczkami jalapeno
    Bardzo amerykański, mocno serowy omlet-nie omlet, doskonały w małych porcyjkach jako zakąska do drinków. Ilość papryczek jalapeno regulujemy zgodnie z osobniczymi upodobaniami.
  • Omlet z łososiem i awokado
    Bardzo przyjemne danie dla dwojga - omlety w ogóle powinno się przyrządzać dla niedużej ilości osób - ot, na przykład na walentynkową kolację... lub też na śniadanie nazajutrz!
  • Cebulowa bagietka (Zapiekanka 2012)
    Zapiekanka - ale jaka! Zgodnie z ogólnoświatowym postulatem - z białkiem zwierzęcym w minimalnej ilości (ciut bekonu dla smaku i koloru). Z pyszną cebulką. Z minimalną ilością wkładu własnego (ach, ten czas, ten czas - coraz go mniej!).
  • Omlet z groszkiem
    Wiele razy to robiłam... Świeże i naprawdę ekspresowe danie ze składników, które zawsze są w domu - miętę możemy hodować w doniczce na oknie.
  • Tortilla z bobem
    Delikatny, wiosenny omlet. Możemy podać go na lekką kolację, lub pokroić w małe kawałki i serwować jako tapas.


Podziel się linkiem:




Komentarze: