W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Omlet serowy z paryczkami jalapeno

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Omlet serowy z paryczkami jalapeno

Bardzo amerykański, mocno serowy omlet-nie omlet, doskonały w małych porcyjkach jako zakąska do drinków. Ilość papryczek jalapeno regulujemy zgodnie z osobniczymi upodobaniami.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 10-12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło do smarowania formy
  • świeże papryczki jalapeno (ostatecznie ze słoika)
  • 400 g sera cheddar
  • 6 jajek

Omlet serowy z paryczkami jalapeno - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Żaroodporną formę smarujemy solidnie masłem.
Papryczki czyścimy, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Bierzemy co najmniej 3 świeże (lub 2 łyżki tych ze słoika), ale może ich być więcej - co kto lubi. Rozsypujemy papryczki równą warstwą w nasmarowanej formie.
Cheddar ścieramy na grubej tarce i równą warstwą rozkładamy na papryczkach.
Jajka wybijamy ze skorupek i ubijamy widelcem na jednolitą masę; polewamy ser.
Wstawiamy formę do piekarnika na pół godzinki mniej więcej - omlet powinien urosnąć i przyrumienić się. Jeśli patyczek wbity w środek wychodzi czysty, omlet jest OK.
Omlet lekko studzimy, kroimy w małe kawałki i podajemy do drinków.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Omlet serowy z paryczkami jalapeno: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Omlet serowy z paryczkami jalapeno przepisy:

  • Omlet Tex-Mex
    Świetne danie na wakacyjne śniadanie, ale i na lunch takim omletem zapewne nikt nie pogardzi, wystarczy podać doń miskę sałaty i jakąś salsę.
  • Chleb kukurydziany z jalapeno
    Doskonały amerykański chleb z kaszki kukurydzianej, czyli polenty. Ja tam najbardziej lubię go na letnio, jako dodatek do kolacyjnej sałatki, ale Amerykanie używają go przede wszystkim do nadziania świątecznego (Thanksgiving!) indyka. Nie muszę dodawać, że jest moje ulubione nadzienie...
  • Roladki z łososiem
    Bardzo dekoracyjna przystawka-sałata. Możemy także łososiowe rolki położyć na małych grzaneczkach i podać jako zakąskę do drinków lub ułożyć ładnie na dużym półmisku wraz z innymi małymi "cosiami na ząb".
  • Ocet paprykowy
    Bardzo pikantny ocet - dobry komponent różnych sosów o proweniencji kreolskiej.
  • Borek, burek (peynirli tepsi boregi) czyli tureckie ciasto z serem
    Peynirli tepsi boregi, czyli borek albo burek to doskonałe tureckie ciasto nadziewane białym serem (na słono). Cieniutkie płaty ciasta filo (lub yufka - po turecku) po upieczeniu są złote i kruche, a farsz serowy ma kremową konsystencję. Wspaniałe danie dla wegetarian!


Podziel się linkiem:




Komentarze: