W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Móżdżek cielęcy na grzankach

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Móżdżek cielęcy na grzankach

Móżdżek cielęcy na grzankach

Świetna przystawka lub małe danko (do białego wina) w dawnym stylu. Uwaga - łatwo uzależnia, bo delikatna, kremowa konsystencja móżdżku, rumiana panierka i sos maślany z czosnkiem mają w sobie coś nieodpartego i człowiek nigdy nie ma dość...

Kraj pochodzenia: Polska/Francja

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • móżdżek cielÄ™cy
  • 2 Å‚yżki biaÅ‚ego octu winnego
  • 4 Å‚yżki mÄ…ki
  • 3 kopiaste Å‚yżki masÅ‚a
  • 2 duże zÄ…bki czosnku
  • 1/2 pÄ™czka natki pietruszki
  • 4-8 kromek buÅ‚ki na grzanki
  • cytryna

Móżdżek cielęcy na grzankach - Opis przyrządzania:

Móżdżek obieramy z cienkiej błony i resztek krwi - najlepiej zrobić to pod strumieniem zimnej wody i znacznie łatwiej zrobić to przed gotowaniem, niż po (mimo, że tak radzą niektóre książki kucharskie). W garnku zagotowujemy wodę z octem. Do wrzącej wkładamy móżdżek i gotujemy na małym ogniu przez 5-8 minut. Odcedzamy i studzimy. Ostudzony lekko móżdżek kroimy w plastry o grubości 1 cm - móżdżek łatwo się rozpada, ale tym nie ma co się przejmować, niekształtne kawałki będą równie pyszne. Na talerz wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej kawałki móżdżku. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wkładamy otrząśnięte z nadmiaru mąki kawałki móżdżku - po kilka na raz, nie powinny być nazbyt stłoczone. Smażymy na średnio dużym ogniu, aż móżdżek się zarumieni od spodu, po czym odwracamy na drugą stronę. W tym czasie obieramy i drobno siekamy czosnek. Natkę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Kiedy móżdżek zacznie się rumienić i z drugiej strony, dokładamy na patelnię resztę masła. Wrzucamy czosnek i pietruszkę, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy (dużo i z młynka). Robimy rumiane grzanki z bułki (w tosterze). Przysmażone na złoty kolor "kotleciki" z móżdżku układamy na grzankach, polewamy masłem z czosnkiem i natką. Cytrynę szorujemy z gorącej wodzie, osuszamy i kroimy wzdłuż w ćwiartki. Grzanki podajemy bardzo gorące, z ćwiartkami cytryny do wyciskania. Możemy takie grzanki podać na przystawkę (po jednej-dwie na głowę), jako małe danko do białego, zimnego wina (ilość dowolna, ale raczej spora) lub jako dodatek do mocnego rosołu. Pyszne, naprawdę.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Móżdżek cielęcy na grzankach: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Móżdżek cielęcy na grzankach przepisy:

  • Mostek cielÄ™cy z cebulkÄ… i piernikowymi przyprawami
    Jesień - czas na potrawy podnoszące na duchu. Duszone mięso właśnie do nich należy, zwłaszcza jeśli jest mięciutkie i pachnące świątecznymi już przyprawami.
  • Zapiekane mule Zapiekane mule
    Bardzo dobry sposób na mule, nie tylko smaczny, ale i praktyczny - można je przygotować znacznie wcześniej, a zapiec w ostatniej chwili. Świetne jako małe danko, przystawka (wtedy dla większej ilości osób) lub na przyjęciach.
  • Confit z kopru wÅ‚oskiego Confit z kopru wÅ‚oskiego
    Jedno z moich najulubieńszych dań warzywnych - i w dodatku całą porcję mogę zjeść sama, gdyż nikt u mnie w domu kopru włoskiego jakoś nie poważa... To pewnie przez ten anyżkowy posmak, choć mnie on zupełnie nie przeszkadza, a anyżku jako takiego z całego serca nie znoszę! Confit z kopru jest jarzynką delikatną, ale elegancką, zarówno w smaku, jak i wyglądzie. Pasuje przede wszystkim do białej ryby, ale mnie najbardziej smakuje jako danie (z kawałkiem bagietki) lub dodatek do grillowanej jagnięciny.
  • Jajka z paprykowym sosem
    Sos paprykowy pochodzi z Hiszpanii - podobnie jak papryki piquillos - choć nie słyszałam, żeby podawano go tam z jajkami na twardo. Niemniej jednak jest to naprawdę niezła kombinacja, która świetnie się sprawdza jako tapa. Jeśli nie położymy jajek na grzankach, tylko ułożymy je na sosie bezpośrednio na talerzu, to możemy takie jajka podać na przystawkę - wówczas podana tu proporcja wystarczy na 4 przystawki.
  • Klasyczne ossobuco
    To przepis dla mojej przyjaciółki Halinki - długo przez nią wyczekiwany. Osoobuco wymaga pocięcia giczy cielęcej na poprzeczne plastry, co przez lata całe przekraczało wyobraźnię polskich rzeźników. Ostatnio jednak nastąpił wyraźny przełom i oto okazało się, że nic rzeźnikom nie straszne, że ciąć w poprzek potrafią i ba, czynią to nawet chętnie, wnioskując z obserwacji cielęcej podaży. W klasycznym mediolańskim przepisie nie dodaje się pomidorów, co bardzo mi odpowiada - w większości "włoskich" restauracji w Europie ossobuco dosłownie pływa w przecierze pomidorowym, co skutecznie zniechęca mnie do zamawiania tego właśnie dania. Poniższy przepis pochodzi od Anny Del Conte, znakomitej Włoszki piszącej po angielsku. Troszkę go zmodyfikowałam, ale tylko troszkę.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze:

lilka, 2017-10-31 17:37:13
Najlepiej surowy móżdżek zalać b.zimną wodą z dodatkiem 2 łyżek octu i odstawić na 15 min. Potem odlać wodę i pod bieżącą wodą błony świetnie można usunąć!! To znakomity sposób z kuchni francuskiej. A potem przygotować jak wyżej. Pozdrawiam
Moja ocena: brak oceny