Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mozdzek-cielecy-na-grzankach

Móżdżek cielęcy na grzankach

Świetna przystawka lub małe danko (do białego wina) w dawnym stylu. Uwaga - łatwo uzależnia, bo delikatna, kremowa konsystencja móżdżku, rumiana panierka i sos maślany z czosnkiem mają w sobie coś nieodpartego i człowiek nigdy nie ma dość...

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Polska/Francja

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
móżdżek cielęcy
2 łyżki białego octu winnego
4 łyżki mąki
3 kopiaste łyżki masła
2 duże ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
4-8 kromek bułki na grzanki
cytryna

Opis przyrządzania:
Móżdżek obieramy z cienkiej błony i resztek krwi - najlepiej zrobić to pod strumieniem zimnej wody i znacznie łatwiej zrobić to przed gotowaniem, niż po (mimo, że tak radzą niektóre książki kucharskie). W garnku zagotowujemy wodę z octem. Do wrzącej wkładamy móżdżek i gotujemy na małym ogniu przez 5-8 minut. Odcedzamy i studzimy. Ostudzony lekko móżdżek kroimy w plastry o grubości 1 cm - móżdżek łatwo się rozpada, ale tym nie ma co się przejmować, niekształtne kawałki będą równie pyszne. Na talerz wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej kawałki móżdżku. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wkładamy otrząśnięte z nadmiaru mąki kawałki móżdżku - po kilka na raz, nie powinny być nazbyt stłoczone. Smażymy na średnio dużym ogniu, aż móżdżek się zarumieni od spodu, po czym odwracamy na drugą stronę. W tym czasie obieramy i drobno siekamy czosnek. Natkę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Kiedy móżdżek zacznie się rumienić i z drugiej strony, dokładamy na patelnię resztę masła. Wrzucamy czosnek i pietruszkę, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy (dużo i z młynka). Robimy rumiane grzanki z bułki (w tosterze). Przysmażone na złoty kolor "kotleciki" z móżdżku układamy na grzankach, polewamy masłem z czosnkiem i natką. Cytrynę szorujemy z gorącej wodzie, osuszamy i kroimy wzdłuż w ćwiartki. Grzanki podajemy bardzo gorące, z ćwiartkami cytryny do wyciskania. Możemy takie grzanki podać na przystawkę (po jednej-dwie na głowę), jako małe danko do białego, zimnego wina (ilość dowolna, ale raczej spora) lub jako dodatek do mocnego rosołu. Pyszne, naprawdę.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2017