W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Moje ukochane buraczki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Moje ukochane buraczki

Moje ukochane buraczki

Takie buraczki (zwane ongiś "jarzynką") robiła dla mnie dawno temu moja Mama... Kiedy wracałam z wakacji, dzwoniłam do domu (z budki!), a Mama pytała mnie, co bym chciała na powitalny obiad. Zazwyczaj chciałam mielone cielęce kotlety z kaszą perłową, czasem zrazy wołowe - zawijane lub zwykłe - z kaszą gryczaną - i zawsze, zawsze prosiłam o te buraczki (i surówkę z marchewki, która świetnie idzie z nimi w parze).

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg podłużnych buraków
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • czubata łyżka masła
  • łyżeczka kminku (chyba że ktoś naprawdę nie lubi)
  • 1/2 szklanki zakwasu buraczanego (lub soku z buraków)
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina

Moje ukochane buraczki - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Buraki starannie szorujemy pod strumieniem zimnej wody, ale nie obieramy - odcinamy ewentualnie resztki liści. Kładziemy buraki na dużym arkuszu folii aluminiowej i zawijamy w pakiecik. Wkładamy pakiecik z burakami do nagrzanego piekarnika i pieczemy półtorej godziny do dwóch, aż buraki będą miękkie. Tu uwaga - nie będą tak zupełnie miękkie, jak (dajmy na to) ugotowane ziemniaki - chodzi o to, żeby dały się łatwo nakłuć ostrym nożem lub widelcem. Upieczone buraki wyjmujemy i studzimy, po czym obieramy ze skórki.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne.
Buraki i jabłka ścieramy na średnio drobnej tarce - to mój wybór, ale jeśli ktoś woli starte drobniej, na miazgę, lub na grubo, to proszę bardzo!
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy lub rozgniatamy ciężkim nożem na miazgę.
Stawiamy głęboką patelnię na średnim ogniu. Wkładamy masło, a kiedy się roztopi, wsypujemy kminek. Smażymy, mieszając, aż zacznie psykać, po czym zmniejszamy ogień i dodajemy czosnek. Smażymy chwilę, cały czas mieszając, aż czosnek nieco zmięknie, ale staramy się, żeby się nie zaczął rumienić.
Teraz dodajemy starte buraki z jabłkami i starannie mieszamy. Zwiększamy ogień i dolewamy zakwas (lub sok z buraków) i wino. Zagotowujemy, mieszając, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy buraczki jakiś kwadrans - do momentu, w którym większość płynu wyparuje, a smaki się połączą.
Doprawiamy buraczki solą i pieprzem, jeszcze raz mieszamy.
Możemy buraczki podać od razu, ale lepiej jest odstawić je w chłodne miejsce i odgrzać następnego dnia.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Moje ukochane buraczki: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Moje ukochane buraczki przepisy:

  • Wielkanocna sałatka z buraczków
    Bardzo przyjemna sałatka z buraczków, doprawionych jakże wielkanocnym chrzanem. Pasuje do wszelkich mięs na zimno, zaś na co dzień - szczególnie dobrze do sztuki mięsa.
  • Sałatka z buraczków z kozim serem
    Kolorowa wegetariańska sałatka, która - z dodatkiem czosnkowej bagietki - może być pełną letnią kolacją.
  • Cejlońskie curry z buraczków
    Piękne w kolorze, egzotyczne w smaku curry z przepisu Sophie Griggson. Podajemy razem z innymi curry i miską ryżu.
  • Ćwikła
    Przed Wielkanocą bez ćwikiełki ani rusz... Zazwyczaj kupujemy ją w słoiku, ale domowa jest nieporównywalnie lepsza. Może więc, skoro i tak mamy kryzys, zrobimy tym razem ćwikłę sami? Nie wiem, czy to będzie bardziej ekonomicznie, ale na pewno humor nam się poprawi, kiedy pomyślimy o swoich dobrych intencjach. No i wszyscy będą nas bardzo chwalić...
  • Ciepła sałatka z pieczonych buraczków
    Pieczone buraki mają znacznie bardziej skoncentrowany smak, niż gotowane w wodzie. Połączenie ich słodkiego smaku ze słoną fetą i czosnkiem jest bardzo udane i doskonale znane w Grecji.


Podziel się linkiem:




Komentarze: