W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mizeria z miętą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Mizeria z miętą

Nasza poczciwa mizeria - tym razem w greckim wydaniu.

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ogórek-wąż
  • zÄ…bek czosnku
  • maÅ‚y pÄ™czek Å›wieżej miÄ™ty
  • 200 g gÄ™stego jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek

Mizeria z miętą - Opis przyrządzania:

Ogórek myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy wzdłuż na pół i małą łyżeczką wyskrobujemy pestki. Ostrym nożem kroimy każdą połówkę w jak najcieńsze plasterki, wrzucamy je do cedzaka i solimy. Odstawiamy na pół godzinki, żeby plasterki zwiotczały.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
Miętę myjemy, oskubujemy listki i kroimy je w cieniutkie paseczki.
Mieszamy jogurt z 2 łyżkami oliwy, czosnkiem, miętą, szczyptą cukru i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Ogórki osączamy z wody, którą pod wpływem soli z siebie wypuściły i mieszamy z sosem jogurtowo-miętowym.
Do chwili podania trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Mizeria z miętą: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Mizeria z miętą przepisy:

  • Wietnamska saÅ‚atka z krewetek
    Świeża w smaku sałatka, podawana po ochłodzeniu. Świetna na upalny dzień.
  • SaÅ‚atka z ogórka z halibutem
    Smaczna kolacyjna sałatka z pysznym, wędzonym halibutem, utrzymana w miłej dla oka biało-zielonej tonacji.
  • SaÅ‚atka z kurczaka z awokado
    Przyjemna dla oka lunchowa sałatka - można do niej wykorzystać resztki kurczaka z rożna lub z rosołu. Jeżeli jemy sałatkę z talerzy, układamy ją na liściach sałaty; jeśli zaś chcemy ją zabrać w pudełku do pracy, to dodajmy raczej młode listki surowego szpinaku - nie tak prędko zwiędną.
  • SaÅ‚atka z melonem i ogórkiem
    Przystawka? Sałatka? Dodatek? Deser?
  • Szopska saÅ‚atka Szopska saÅ‚atka
    Tak, wiem, że jeszcze na takie letnie frykasy za wcześnie, ale ja już nie mogę wytrzymać!


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: