W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szopska sałatka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Szopska sałatka

Szopska sałatka

Tak, wiem, że jeszcze na takie letnie frykasy za wcześnie, ale ja już nie mogę wytrzymać!

Kraj pochodzenia: Bułgaria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • cebula średniej wielkości
  • świeży ogórek średniej wielkości
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • łyżka białego octu winnego
  • suszona czubryca
  • liście sałaty do wyłożenia talerza lub salaterki
  • 100 g sera solan
  • garść dobrych czarnych oliwek z pestką (ewentualnie)

Szopska sałatka - Opis przyrządzania:

Papryki kroimy wzdłuż na pół, wycinamy gniazda nasienne (wraz z ogonkami), starannie myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie paski.
Pomidorki myjemy i osuszamy, kroimy w plasterki lub na pół.
Cebulę obieramy, kroimy pionowo na pół, a potem na cienkie półplasterki.
Ogórek myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
Wszystkie warzywa wkładamy do dużej miski i mieszamy. Polewamy sałatkę olejem i octem winnym, dodajemy pół łyżeczki czubrycy i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do salaterki lub na talerz wyłożony liśćmi sałaty.
Ser solan kruszymy na kawałeczki (widelcem albo w rękach) i posypujemy nim sałatkę. Na wierzchu kładziemy ewentualnie kilka oliwek i podajemy od razu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Szopska sałatka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Szopska sałatka przepisy:

  • Łosoś z przyprawami lekko po indyjsku
    Niecodzienny sposób przyprawienia ryby w duchu fusion cuisine.
  • Zdrowa surówka na rozpoczęcie obiadu Zdrowa surówka na rozpoczęcie obiadu
    W ramach napadu zdrowego wiosennego żywienia wprowadziłam w domu zwyczaj zaczynania obiadu od miski sałaty. Czyli po amerykańsku. Zazwyczaj jest to surówka-improwizacja-przegląd lodówki, ta konkretna kombinacja jednak okazała się szczególnie udana.
  • Spaghetti z z Sycylii
    Makaron końca lata: z bakłażanem, papryką, pomidorami.
  • Sałatka z kurczaka z awokado
    Przyjemna dla oka lunchowa sałatka - można do niej wykorzystać resztki kurczaka z rożna lub z rosołu. Jeżeli jemy sałatkę z talerzy, układamy ją na liściach sałaty; jeśli zaś chcemy ją zabrać w pudełku do pracy, to dodajmy raczej młode listki surowego szpinaku - nie tak prędko zwiędną.
  • Kotleciki jagnięce z wiosennym (mimo zimy) sosem
    Jagnięcina jest dla mnie mięskiem odświętnym - myślę, że te właśnie kotleciki zrobię w tym roku na moje imieniny 1 grudnia. Odrobina wiosny (w postaci sosu z rzodkiewkami i ogórkiem) na początku kalendarzowej zimy na pewno nikomu nie zaszkodzi...


Podziel się linkiem:




Komentarze: