W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mangorita a la Natalka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Mangorita a la Natalka

Zrobiłam wczoraj tę mangoritę dla uczczenia ostatniego ciepłego dnia. Ponieważ przypadkowy nieco dobór składników i proporcji okazał się nadzwyczaj udany, szybko go zapisuję, bo zapomnę. Drink nie jest bardzo słodki, więc jeśli ktoś chce, może sobie go dosłodzić syropem cukrowym - nam ta cierpkość właśnie odpowiadała.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 3-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dojrzałe mango
  • 2 limetki
  • pomarańcza
  • cytryna (a konkretnie pół)
  • 8 dużych kostek lodu
  • 150 ml likieru Triple Sec
  • 100 ml białej tequili

Mangorita a la Natalka - Opis przyrządzania:

Mango obieramy ze skórki i odcinamy miąższ od pestki. Kroimy w kostkę i wkładamy do blendera.
Limetki, pomarańczę i cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i wyciskamy sok - z tym, że cytryny bierzemy tylko połowę. Sok z cytrusów dolewamy do mango.
Dodajemy lód, Triple Sec i tequilę i miksujemy na wysokich obrotach, że powstanie jednolity napój, a lód się pokruszy.
Przelewamy mangoritę do wysokich szklanek i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mangorita a la Natalka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Mangorita a la Natalka przepisy:

  • Sorbet z mango
    Zimą w Europie najlepsze są owoce egzotyczne. Takie mango, na przykład, potrafi rozświetlić najbardziej ponury lutowy dzień. Trzeba tylko podkręcić ogrzewanie, usadowić się w fotelu pod jakąś zwisającą roślinką i złudzenie lata (niemal) gwarantowane. A ten sorbet jest naprawdę pyszny!
  • Krem bananowy z sezamem
    Delikatny krem z jajek, śmietanki i bananów, z karmelem na wierzchu. Bardzo smaczny, szczególnie dobrze sprawdza się po grillu o tematyce egzotycznej.
  • Kokosowy budyń ryżowy
    Łagodny deser z mlekiem kokosowym i świeżym mango - możemy nim przekonać tradycjonalistów (w tym nieletnich) do nieco bardziej wschodnich smaków.
  • Mrożone daiquiri truskawkowe
    Wspaniały letni koktajl, doskonały sposób degustacji dojrzałych truskawek. Ochłoda w czasie upałów gwarantowana.
  • Poncz jabłeczny z pomarańczami
    Wyobraźmy sobie - pogodne, acz chłodne, jesienne popołudnie. Szkoda zostać w domu, choć wiemy, że wrócimy zmarznięci. Tuż przed wyjściem podgrzewamy więc sok jabłeczny z dodatkami, odstawiamy do zmacerowania na czas spaceru, zaś po powrocie podgrzewamy tylko napój, doprawiając calvadosem... Aż chce się wyjść!


Podziel się linkiem:




Komentarze: