W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lyońska sałatka z jajkiem w koszulce (moja wersja)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Lyońska sałatka z jajkiem w koszulce (moja wersja)

Lyońska sałatka z jajkiem w koszulce (moja wersja)

Nie jest to najbardziej klasyczny przepis, ale - zgodnie z tytułem - moja ulubiona wersja, z dodatkiem żółtego sera i oliwek, na gorzkawych liściach endywii (zamiast kanonicznego mlecza) z łagodną w smaku roszponką. Zimowy lunch dla dwojga...

Kraj pochodzenia: Francja-Lyon

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • środek endywii
  • 6 "krzaczków" roszponki
  • 50 g gruyera
  • garść dobrych oliwek
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • oliwa z oliwek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • kilka kropli sosu Worcestershire
  • pieprz z młynka

Lyońska sałatka z jajkiem w koszulce (moja wersja) - Opis przyrządzania:

Środek endywii, jasnozielony, dzielimy na listki i starannie płuczemy.
Roszponkę także starannie płuczemy i usuwamy ogonki.
Oba rodzaje sałaty dokładnie osączamy z wody i ładnie układamy na 2 talerzach.
Ser gruyere kroimy w zgrabną kosteczkę i rozdzielamy sprawiedliwie między talerze.
Oliwki pozbawiamy pestek i rozkładamy na sałacie.
Boczek kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy ze 4 łyżki oliwy, po czym wrzucamy boczek. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż boczek się zarumieni i będzie chrupki.
W tak zwanym międzyczasie gotujemy Jajka w koszulkach, po czym starannie je osączamy w ściereczce i kładziemy po jednym na środku każdej porcji.
Sałatę posypujemy skwarkami z boczku, zaś patelnię stawiamy z powrotem na ogniu. Do gorącej oliwy wlewamy ocet winny i trochę sosu Worcestershire do smaku, mieszamy, po czym gorącym sosem polewamy sałatki.
Oprószamy wszystko sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i natychmiast podajemy, z grzankami lub bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Lyońska sałatka z jajkiem w koszulce (moja wersja): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Lyońska sałatka z jajkiem w koszulce (moja wersja) przepisy:

  • Sałatka z kurczaka z awokado i bekonem
    Z pieczonego kurczaka u nas w domu najpierw znikają nóżki i skrzydełka (tu nawet odrobinę poczuwam się do winy). Potem zostają piersi i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić... Wtedy robię na kolację taką właśnie sałatkę - inspirowaną przepisem samej Nigelli Lawson! - z awokado, smażonym boczkiem (lub bekonem) i taką sałatą, jaką uda się znaleźć w lodówce. Sałatka jest naprawdę smaczna i nawet moje kapryśne Dzieci ją lubią (i zjadają do końca, co jest wszak ważniejsze)!
  • Niemiecka sałatka z kapusty na ciepło
    Niemcy o kapuście wiedzą dużo - o zwykłej, o kiszonej, o czerwonej... Ta heska sałatka z białej kapusty jest przepyszna, doskonale pasuje do wszelkich dań z wieprzowiny (o której Niemcy wszak też sporo wiedzą) oraz do mielonych kotletów.
  • Bardzo przyjemna sałatka z groszku i rzodkiewek
    Prosta i bardzo odświeżająca sałatka z mrożonego (!) groszku i pęczka rzodkiewek - korzystajmy, póki czas, bo zimowe rzodkiewki to tylko blady cień tego, co mamy teraz. Poza tym przed zimą trzeba się nafaszerować zieleniną, żeby potem godnie stawić czoła szarugom, śnieżycom i kapuście!
  • Winegret z jajkiem
    Solidny sos do trwalszych sałat - lodowej, radicchio, rzymskiej, endywii.
  • Caprese na zimowo i bogato
    Ach, człowiek stęsknił się już za dojrzałymi, pachnącymi pomidorami... W zimie najlepsze (a właściwie jedyne jadalne) są ciemnoczerwone podłużne pomidorki koktajlowe, więc jeśli dostaniemy ataku letniej tęsknoty, może ta sałatka podniesie nas na duchu.


Podziel się linkiem:




Komentarze: