W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bardzo przyjemna sałatka z groszku i rzodkiewek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Bardzo przyjemna sałatka z groszku i rzodkiewek

Prosta i bardzo odświeżająca sałatka z mrożonego (!) groszku i pęczka rzodkiewek - korzystajmy, póki czas, bo zimowe rzodkiewki to tylko blady cień tego, co mamy teraz. Poza tym przed zimą trzeba się nafaszerować zieleniną, żeby potem godnie stawić czoła szarugom, śnieżycom i kapuście!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szklanka mrożonego groszku
  • pęczek rzodkiewek
  • 3 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego lun tureckiego)
  • oliwa z oliwek
  • pojemniczek rzeżuchy

Bardzo przyjemna sałatka z groszku i rzodkiewek - Opis przyrządzania:

Wsypujemy groszek na spore sito i przelewamy wrzątkiem, aż się rozmrozi (zazwyczaj jeden czajnik gorącej wody wystarcza). Starannie osączamy.
Rzodkiewkom obcinamy listki i korzonki, starannie płuczemy i osuszamy, po czym kroimy w cieniutkie krążki.
Mieszamy groszek i rzodkiewki i przekładamy na ładny talerz lub półmisek.
Jogurt mieszamy z łyżką lub dwiema dobrej oliwy, doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą cukru. Sosem polewamy sałatkę.
Całość posypujemy listkami rzeżuchy, podajemy i zjadamy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Bardzo przyjemna sałatka z groszku i rzodkiewek: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Bardzo przyjemna sałatka z groszku i rzodkiewek przepisy:

  • Niby- azjatycka sałatka z rzodkiewką
    Kontrastujące kolorami warzywa kroimy w długie cienkie paski i mieszamy z sosem o azjatyckich nutach. Smaczny dodatek do grillowanej ryby.
  • Sałatka "przedzimowa"
    To jest sałatka pod każdym względem warta uwagi - po pierwsze, naładowana jest witaminami (wszystkie te warzywa i owoce) i innymi dobrociami, typu właściwe tłuszcze (łosoś i orzechy), mikro- i makroelementy (burak, rzodkiewka) i inne takie (nie znam się na tym, ale coś tam słyszałam), a to szalenie przyda nam się przed zimą; po drugie - wykorzystujemy do niej rozmaite resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić; po trzecie - jest pyszna i bardzo kolorowa, najlepiej więc rozpogodzić nią jakiś szczególnie ponury jesienny dzionek.
  • Sałatka z żółtego sera z rzodkiewkami
    Doskonałe danie. Bardzo lubię takie kolacje - porcja kolorowej sałatki i świeży chleb z masłem. Człowiek się nie przejada, humor przed spaniem ma dobry...
  • Niemiecka sałatka z ziemniaków
    Jedna z wielu znakomitych sałatek ziemniaczanych zza zachodniej granicy. Podajemy ją do śledzi w oleju albo smażonego mięsa. Świetna sałatka na przyjęcie bufetowe.
  • Ciepła sałata z zielonych szparagów z groszkiem
    Prawdziwie wiosenna sałata - dużo zielonych warzyw z lekkim sosem i kawałkami białej fety. Dobra na lekki lunch lub kolację w ogrodzie.


Podziel się linkiem:




Komentarze: