W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak w kaszmirskim sosie maślanym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak w kaszmirskim sosie maślanym

Nie próbowałam jeszcze tego przepisu, ale zajmuje on pierwsze miejsce na liście "do zrobienia" zaraz po wielkanocnym szaleństwie schabowo-mazurkowym.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • cebula średniej wielkości
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru o długości 7-8 cm
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonej sproszkowanej papryczki chilli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki Garam masala z Kaszmiru plus więcej do posypania gotowego dania
  • olej słonecznikowy
  • spory kurczak
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • łyżka brązowego cukru
  • 150 ml kremowej śmietanki
  • pęczek świeżej kolendry

Kurczak w kaszmirskim sosie maślanym - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Imbir obieramy ze skórki - 1/3 ścieramy na tarce, resztę kroimy w cienkie paseczki.
Do małego malaksera wkładamy cebulę, czosnek, starty na tarce imbir, łyżkę soku z cytryny, chilli, paprykę, garam masalę i łyżkę oleju. Dolewamy łyżkę wody i miksujemy na gładką pastę.
Kurczaka myjemy i pozbawiamy nadmiaru tłuszczu, po czym kroimy mięso na 8 zgrabnych kawałków. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy kawałki kurczaka i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Zdejmujemy mięso na talerz, a na patelnię wkładamy masło i pastę przyprawową. Smażymy przez kilka minut, mieszając, po czym dodajemy pastę pomidorową, brązowy cukier oraz szklankę wody i łyżeczkę soli. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy 10 minut.
Do sosu dodajemy imbir pokrojony w paseczki i śmietankę, mieszamy, po czym wkładamy kawałki kurczaka i obtaczamy je w sosie. Znów przykrywamy i dusimy mięso 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Uduszone mięso wraz z sosem przekładamy na półmisek, posypujemy garam masalą i ozdabiamy listkami kolendry.
Podajemy z ryżem basmati.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak w kaszmirskim sosie maślanym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku


Podobne do Kurczak w kaszmirskim sosie maślanym przepisy:

  • Piekielny kurczak
    Kurczaka przed pieczeniem nacieramy pikantną pastą, która dodaje wiele smaku i czyni ze zwykłego drobiu istotę piekielną. Kurczaka możemy jeść na gorąco lub na zimno.
  • Syczuański kurczak z orzechami
    Jak to zwykle przy chińskich daniach - lista składników długa. Za to przygotowanie jest szybkie, łatwe i przyjemne, wszystko nie trwa dłużej, niż pół godziny, a tylko dlatego tak długo, że trzeba różne rzeczy pokroić (jak to zwykle przy chińskich daniach). A na koniec mamy pyszne i aromatyczne danie, całkiem zdrowe w dodatku.
  • Kurczak z kardamonem
    Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...
  • Szybki kurczak w sosie curry
    Prościutkie curry - czasem miło jest zjeść coś, może i naiwnego w smaku, ale satysfakcjonującego w najwyższym stopniu. Taki jest właśnie ten kurczak - jeśli podamy go w głębokich miskach, na ryżu basmati, to można zapaść sobie w fotel przed telewizorem...
  • Kurczak w sosie chipotle
    Szybka i prosta kolacja (lub obiad) z kawałków ciemnego kurczaczego mięsa, przyprawionego kminem rzymskim i papryczkami chipotle. Doskonałe z ryżem i kukurydzą. Można też mięso pokroić po upieczeniu w paski i podać jako nadzienie tortilli.


Podziel się linkiem:




Komentarze: