W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajka po lotaryńsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Jajka po lotaryńsku

Klasyczne francuskie danie, doskonałe na niedzielne śniadanie (do rymu wyszło, ale to niechcący). Najładniej byłoby mieć specjalne jednoosobowe naczynka żaroodporne (żeby się 2 jajka zmieściły)...

Kraj pochodzenia: Francja-Lotaryngia

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 cienkie plasterki wędzonego boczku
  • 4 cienkie plasterki sera gruyere
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki gęstej kremowej śmietany

Jajka po lotaryńsku - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Teflonową patelnię stawiamy na dość dużym ogniu, a kiedy się nagrzeje, wkładamy boczek i smażymy na rumiano. Przekładamy boczek do żaroodpornego naczynia, a na wierzch kładziemy gruyere. Wbijamy jajka - ostrożnie, żeby się żółtka nie rozlały i lekko solimy. Dokoła żółtek wlewamy śmietanę, po czym wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10-15 minut, w zależności od tego, jak bardzo ścięte lubimy żółtko - w każdym jednak razie powinno być choć częściowo płynne. Wyjmujemy z piekarnika i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Jajka po lotaryńsku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Jajka po lotaryńsku przepisy:

  • Zapiekany kalafior
    Popularna w Stanach i Wielkiej Brytanii zapiekanka zwana "cauliflower cheese". Kalafior tak przyrządzony może być dobrym dodatkiem do pieczonego mięsa, może też wystąpić solo jako danie kolacyjne (lub - jak zwykle - lekki lunch).
  • Quiche lorraine Quiche lorraine
    Absolutny kanon kuchni francuskiej, a konkretnie lotaryńskiej, archetyp wszelkich słonych tart. Doskonałe danie na wszelkie okazje.
  • Tortilla z cukinią
    Wariacja na temat klasycznego hiszpańskiego omletu. Dobre danie na brunch.
  • Brokuły smażone z gruyerem
    Smaczny i oryginalny dodatek do białego mięsa - pieczonego schabu, sznycli cielęcych lub piersi z indyka.
  • Zapiekanka z boćwiny z cytryną
    Trochę jak flan albo jak tarta z samego nadzienia, bez ciasta... Bardzo smaczne danie obiadowe lub kolacyjne z zupełnie już zapomnianego warzywa. Podajemy z bagietką i sałatką z pomidorów (na przykład).


Podziel się linkiem:




Komentarze: