W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zapiekany kalafior

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Zapiekany kalafior

Popularna w Stanach i Wielkiej Brytanii zapiekanka zwana "cauliflower cheese". Kalafior tak przyrządzony może być dobrym dodatkiem do pieczonego mięsa, może też wystąpić solo jako danie kolacyjne (lub - jak zwykle - lekki lunch).

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kalafior
  • masło
  • mąka
  • mleko
  • gruyere

Zapiekany kalafior - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Główkę kalafiora czyścimy z liści, odcinamy zdrewniałą łodygę, a sam kwiat dzielimy na różyczki. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy kalafior i gotujemy 4-5 minut, w zależności od wielkości różyczek. W każdym razie ma być półtwardy. Odcedzamy starannie, potrząsając durszlakiem. W rondlu roztapiamy 40 g masła. Wsypujemy 40 g mąki i mieszamy. Na małym ogniu smażymy minutę. Po trochu dolewamy do masła z mąką 300 ml (szklankę i trochę) mleka, za każdym dolaniem starannie mieszając. Kiedy już całe mleko "wyjdzie", gotujemy sos jeszcze kilka minut, żeby mąka straciła smak surowizny. 100 g sera gruyere ścieramy na tarce i dodajemy do sosu. Starannie mieszamy. Żaroodporną formę smarujemy lekko masłem. Przekładamy kalafior do formy, polewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej pół godziny. Kiedy wierzch zapiekanki będzie dobrze rumiany, a sos będzie "bąblować", danie jest gotowe. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zapiekany kalafior: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Zapiekany kalafior przepisy:

  • Krem z kalafiora z serem
    Bardzo kremowa zimowa zupa, dobra nawet na rozpoczęcie "gościowego" obiadu.
  • Kalafior po marokańsku
    Określenie "po marokańsku" dotyczy raczej zestawu przypraw, niż samego kalafiora, który jakoś mi się z gorącą Afryką nie kojarzy... Ale kmin, rzymski, kolendra, świeża mięta świetnie się z naszym poczciwym kalafiorkiem komponują. Podajemy na przystawkę, wraz z innymi jarzynami na ciepło lub jako dodatek do smażonego sera, kawałka mięsa z rusztu lub sadzonych jajek (pycha).
  • Gratin z kalafiora
    Znów co tydzień w ekologicznych warzywkach pojawiają się kalafiory... Ta zapiekanka może być daniem głównym (wegetariańskim) lub dodatkiem do mięsa albo rybki.
  • Les Gougères Les Gougères
    Najbardziej klasyczna na świecie przegryzka do wina - i to dosłownie "przegryzka", gdyż ten ptysiowo-serowy chlebek tradycyjnie służy właśnie do oczyszczania podniebienia pomiędzy różnymi winami na porządnych degustacjach. W warunkach domowych możemy go jednak podać jako pieczywo, do miski mieszanej sałaty albo do sałatki z soczewicy lub fasolki, z kieliszkiem wina, najlepiej białego... Możemy też z tego ciasta upiec eleganckie małe serowe ptyśki, znakomite na przyjęcia. Znów do wina, co robić.
  • Sola zapiekana w sosie serowym
    Szybka potrawa dla gości - jeśli zapiekamy rybę w kuchence mikrofalowej, możemy w ciągu 10 minut podać na stół gorące, apetyczne danie. Zapiekanie w piekarniku potrwa wprawdzie kwadrans dłużej, ale za to da nam czas na wypicie aperitifu!




Podziel się linkiem:


Komentarze: