Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-po-lotarynsku

Jajka po lotaryńsku

Klasyczne francuskie danie, doskonałe na niedzielne śniadanie (do rymu wyszło, ale to niechcący). Najładniej byłoby mieć specjalne jednoosobowe naczynka żaroodporne (żeby się 2 jajka zmieściły)...

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja-Lotaryngia

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 cienkie plasterki wędzonego boczku
4 cienkie plasterki sera gruyere
2 jajka
2-3 łyżki gęstej kremowej śmietany

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Teflonową patelnię stawiamy na dość dużym ogniu, a kiedy się nagrzeje, wkładamy boczek i smażymy na rumiano. Przekładamy boczek do żaroodpornego naczynia, a na wierzch kładziemy gruyere. Wbijamy jajka - ostrożnie, żeby się żółtka nie rozlały i lekko solimy. Dokoła żółtek wlewamy śmietanę, po czym wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10-15 minut, w zależności od tego, jak bardzo ścięte lubimy żółtko - w każdym jednak razie powinno być choć częściowo płynne. Wyjmujemy z piekarnika i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024