W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Irlandzka zupa cebulowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Irlandzka zupa cebulowa

Irlandzka zupa cebulowa

Skromna i delikatna zupa-krem. Podajemy z irlandzkim chlebkiem (soda bread) lub - bardziej kontynentalnie - z małymi grzaneczkami.

Kraj pochodzenia: Irlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • czubata łyżka masła
  • 2 szklanki pełnego mleka
  • duża kromka tostowego chleba
  • siekany szczypiorek do posypania

Irlandzka zupa cebulowa - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a potem na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy na średnio małym ogniu, aż cebula będzie szklista, ale nie przyrumieniona. Co jakiś czas mieszamy. Przekładamy cebulę do garnka i wlewamy 2 szklanki wody. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku, dodajemy porwany w kawałki chleb i zagotowujemy. Gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Przelewamy zupę do blendera i miksujemy. Przecieramy przez sitko z powrotem do garnka i dolewamy mleko. Podgrzewamy niemal do wrzenia i doprawiamy raz jeszcze. Posypujemy siekanym szczypiorkiem i podajemy z irlandzkim chlebem (soda bread) lub grzaneczkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Irlandzka zupa cebulowa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Irlandzka zupa cebulowa przepisy:

  • Zupa-krem z cykorii
    Oryginalna w smaku, delikatna zupa dla wielbicieli cykorii. Zmiksowaną zupę podajemy z małymi grzaneczkami smażonymi na maśle.
  • Zupa śliwkowo-pomidorowa
    Bardzo ciekawa zupa, można powiedzieć podniośle: triumf jesiennych zbiorów! Doskonała z małymi grzaneczkami i sporą dozą Tabasco (przynajmniej dla mnie).
  • Zupa czosnkowa francuska
    Doskonała zupa dla miłośników czosnku, zabielana żółtkami i śmietanką, doprawiona szałwią. Podajemy z małymi grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.
  • Zielona zupa jarzynowa
    Sympatyczna, lekko kwaskowata od szczawiu, zielona zupka - wielka pociecha w ciemne, zimne, mokre dni. Podajemy z grzaneczkami.
  • Zupa z dyni z pomarańczami
    Słodko-kwaśna zupa z burskiej kuchni, lekka i egzotyczna. Podajemy z grzaneczkami lub świeżym pieczywem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: