Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Irlandzka-zupa-cebulowa

Irlandzka zupa cebulowa

Skromna i delikatna zupa-krem. Podajemy z irlandzkim chlebkiem (soda bread) lub - bardziej kontynentalnie - z małymi grzaneczkami.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Irlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg cebuli
czubata łyżka masła
2 szklanki pełnego mleka
duża kromka tostowego chleba
siekany szczypiorek do posypania

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a potem na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy na średnio małym ogniu, aż cebula będzie szklista, ale nie przyrumieniona. Co jakiś czas mieszamy. Przekładamy cebulę do garnka i wlewamy 2 szklanki wody. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku, dodajemy porwany w kawałki chleb i zagotowujemy. Gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Przelewamy zupę do blendera i miksujemy. Przecieramy przez sitko z powrotem do garnka i dolewamy mleko. Podgrzewamy niemal do wrzenia i doprawiamy raz jeszcze. Posypujemy siekanym szczypiorkiem i podajemy z irlandzkim chlebem (soda bread) lub grzaneczkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024