W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z dyni z pomarańczami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa z dyni z pomarańczami

Słodko-kwaśna zupa z burskiej kuchni, lekka i egzotyczna. Podajemy z grzaneczkami lub świeżym pieczywem.

Kraj pochodzenia: Południowa Afryka

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • żółta dynia o wadze około 3 kg
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 kawałki trawy cytrynowej
  • łyżka startego korzenia imbiru
  • 2 listki laurowe
  • limetka
  • 5 pomarańczy
  • pęczek świeżej bazylii
  • 4 łyżeczki cukru
  • gałka muszkatołowa
  • 6-8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

Zupa z dyni z pomarańczami - Opis przyrządzania:

Dynię kroimy w kawałki, usuwamy nasiona i włóknisty środek. Ostrym nożem odcinamy skórkę. Wkładamy dynię do dużego garnka i dolewamy wywar. Z trawy cytrynowej zdejmujemy twarde wierzchnie liście, a środek dodajemy do dyni. Dodajemy też imbir i listki laurowe. Stawiamy garnek na ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż dynia będzie miękka, przez 1/2 godziny mniej więcej. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy trawę cytrynową i listki laurowe. Kiedy dynia nieco przestygnie, miksujemy ją ręcznym blenderem, po czym przecieramy przez sitko. Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok. Pomarańcze też myjemy w gorącej wodzie i wycieramy. Z 2 wyciskamy sok, a pozostałe filetujemy, czyli ostrym nożem ścinamy skórkę wraz z albedo, po czym wycinamy segmenty owoców spomiędzy białych membran. Bazylię myjemy, osuszamy, obrywamy listki i drobno je siekamy. Do przetartej dyni dodajemy skórkę i sok z limetki, sok z pomarańczy, bazylię i cukier. Dolewamy tyle wody, żeby zupa miała odpowiadającą nam konsystencję - ja, na przykład, wolę rzadkie zupy. Stawiamy zupę znów na ogniu i podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gorącą zupę nalewamy do ogrzanych talerzy, na środku każdej porcji kładziemy łyżkę śmietany i kilka cząstek pomarańczy. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zupa z dyni z pomarańczami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Zupa z dyni z pomarańczami przepisy:

  • Tajska zupa z dyni z mlekiem kokosowym
    Gęsta od kokosowego mleka, pachnąca od przypraw tajska zupka z krewetkami i optymistyczną ilością dyni. Wielbicielom zup starczy za cały obiad.
  • Zupa z dyni i boczniaków
    Ostra i kwaśna zupa dla amatorów azjatyckich kuchni. W przepisie dużo jest egzotycznych składników, ale można je już w Polsce kupić. Ci zaś, którzy mieszkają w pobliżu etnicznych azjatyckich sklepów, wszystkie konieczne produkty dostaną w najbliższym tajskim markecie.
  • Ciepła sałatka z dyni i fasolki
    Solidna obiadowa sałatka z pieczonej dyni z dodatkami. Podajemy ze świeżym chlebem.
  • Trzynasta zupa z dyni
    Trzynasta, bo dotąd było na portalu tylko dwanaście zup z dyni - z Wielkiej Brytanii, Francji, Kanady, RPA... Ta z kolei jest ze Szwecji, i tak jak cała tamtejsza kuchnia, jest prosta i czysta w smaku, bez żadnych zakłóceń ze strony innych warzyw.
  • Powidła z dyni
    Świetne smarowidło do śniadaniowych grzanek z bułki. Takie powidełka dobrze też się sprawdzają jako nadzienie do naleśników.




Podziel się linkiem:


Komentarze: