W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Farsz ze świeżej kapusty (do naleśników, pierogów, krokietów)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Farsz ze świeżej kapusty (do naleśników, pierogów, krokietów)

Łagodny, ale charakterystyczny farsz ze świeżej kapusty i jajek na twardo, który przybył do polskiej kuchni zza wschodniej granicy.

Kraj pochodzenia: Polska/Rosja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mała główka kapusty
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • szklanka (250 ml) mleka
  • 2-3 jajka na twardo
  • kminek

Farsz ze świeżej kapusty (do naleśników, pierogów, krokietów) - Opis przyrządzania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy w ćwiartki i wycinamy głąb. Drobno szatkujemy, wsypujemy na sito i przepłukujemy w zimnej wodzie. Wkładamy kapustę do garnka, zalewamy wrzątkiem, a kiedy się zagotuje - odcedzamy. Jeszcze raz siekamy na drobniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i kapustę. Smażymy chwilę, mieszając, po czym zalewamy mlekiem. Gotujemy przez pół godziny, pilnując, żeby się nie przypaliła. Miękką kapustę studzimy. Jajka na twardo grubo siekamy i mieszamy z wystudzoną kapustą. Doprawiamy do smaku solą (dość dużo), świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną kminku. Używamy do nadziewania naleśników, pierogów, krokietów i pieroga z ciasta drożdżowego lub francuskiego.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Farsz ze świeżej kapusty (do naleśników, pierogów, krokietów): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Farsz ze świeżej kapusty (do naleśników, pierogów, krokietów) przepisy:

  • Farsz z mięsa (do naleśników, pierogów, krokietów)
    Klasyczny, pyszny farsz z mięsa rosołowego, typowo polski. Doprawiamy dużą ilością pieprzu - koniecznie.
  • Farsz ze szpinaku
    Przepyszny farsz ze świeżego szpinaku i jajek na twardo. Najlepszy zawinięty w naleśniki, ale i paszteciki nim nadziane są wyjątkowo smaczne.
  • Młoda kapustka po bawarsku
    Niemcy na kapuście znają się naprawdę dobrze - młoda kapustka po bawarsku jest tego najlepszym dowodem.
  • Chutney z czerwonej kapusty
    W moich warzywkach zdecydowanie nazbyt często pojawia się w zimie czerwona kapusta. Wiem, że to jest sezon, a kapusta ma masę witamin, mikroelementów i czegoś tam jeszcze, ale muszę non stop wymyślać jakieś nowe rzeczy, bo jak często można jeść duszoną lub w postaci sałatki?
  • Włoska kapusta w śmietanie
    Solidna, treściwa jarzynka - ja tam nic już do niej nie potrzebuję, ale szczególnie głodni powinni upiec sobie kawałek ponacinanej kiełbasy i kilka kartofelków...




Podziel się linkiem:


Komentarze: