Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Farsz-ze-swiezej-kapusty-do-nalesnikow-pierogow-krokietow

Farsz ze świeżej kapusty (do naleśników, pierogów, krokietów)

Łagodny, ale charakterystyczny farsz ze świeżej kapusty i jajek na twardo, który przybył do polskiej kuchni zza wschodniej granicy.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Polska/Rosja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mała główka kapusty
cebula
2 łyżki masła
szklanka (250 ml) mleka
2-3 jajka na twardo
kminek

Opis przyrządzania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy w ćwiartki i wycinamy głąb. Drobno szatkujemy, wsypujemy na sito i przepłukujemy w zimnej wodzie. Wkładamy kapustę do garnka, zalewamy wrzątkiem, a kiedy się zagotuje - odcedzamy. Jeszcze raz siekamy na drobniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i kapustę. Smażymy chwilę, mieszając, po czym zalewamy mlekiem. Gotujemy przez pół godziny, pilnując, żeby się nie przypaliła. Miękką kapustę studzimy. Jajka na twardo grubo siekamy i mieszamy z wystudzoną kapustą. Doprawiamy do smaku solą (dość dużo), świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną kminku. Używamy do nadziewania naleśników, pierogów, krokietów i pieroga z ciasta drożdżowego lub francuskiego.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024