Klasyczny, pyszny farsz z mięsa rosołowego, typowo polski. Doprawiamy dużą ilością pieprzu - koniecznie.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
400-500 g wołowego mięsa z rosołu
duża cebula
2 łyżki masła
trochę wywaru wołowego
Farsz z mięsa (do naleśników, pierogów, krokietów) - Opis przyrządzania:
Mięso przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez co najmniej 15 minut. Powinna być bardzo miękka i złota. Dodajemy mięso i smażymy przez 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Dolewamy kilka łyżek wywaru, żeby masa nie była zbyt gęsta. Farszem nadziewamy naleśniki, pierogi lub krokiety. Albo pyzy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Farsz z mięsa (do naleśników, pierogów, krokietów): można zrobić wcześniej
Podobne do Farsz z mięsa (do naleśników, pierogów, krokietów) przepisy:
Farsz ze szpinaku Przepyszny farsz ze świeżego szpinaku i jajek na twardo. Najlepszy zawinięty w naleśniki, ale i paszteciki nim nadziane są wyjątkowo smaczne.
Czeski gulasz z kiszoną kapustą Zdecydowanie zimowe danie, rozgrzewające i sycące. Kombinacja mięsa, kwaśnej śmietany, kiszonej kapusty i papryki typowa jest dla Monarchii Austro-Węgierskiej i wymaga zdrowej wątroby, co - jak się zdaje - niegdyś było normą, dzisiaj zaś stanowi problem cywilizacyjny. Jak jednak uczą reklamy, środków regenerujących ten organ nie brakuje, jeśli więc kiedyś je brać, to przy okazji tego właśnie dania!
Wołowina duszona w czerwonym winie z galaretką porzeczkową Wariacja na temat wołowiny po burgundzku - dodatek galaretki porzeczkowej wprowadza miły, kwaskowaty akcent. Doskonała potrawa na niedzielny obiad, kiedy to podamy wołowinę w towarzystwie domowego makaronu (piure z ziemniaków też będzie niezłe).
Polędwiczki wieprzowe duszone, w sosie pomarańczowym Powoli zaczyna się sezon na pomarańcze. Kiedy już nam się znudzą na surowo, możemy dodawać je do mięsa - jak na przykład w tym przepisie. Słodko-kwaśny sos dobrze "idzie" z wieprzowiną, a orzeszki piniowe przyjemnie chrupią. Podajemy z piure ziemniaczanym, sałatą (z cykorii będzie niezła) i jakąś zieloną jarzynką, może fasolką...
Jerzy Berent, 2009-12-03 23:49:28
Witam , spróbuj zamiast mięsa wołowego, użyć płucek wieprzowych lub cielęcych, reszta przepisu pozostaje bez zmian ,oczywiście dużo pieprzu.
Nadzienie jest wspaniale delikatne.
Moja ocena: brak oceny