W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czerwona kapusta z jeżynami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Czerwona kapusta z jeżynami

Bardzo pyszna czerwona kapustka, z nieoczekiwanym dodatkiem świeżych jeżyn. Zrobiłam ją niedawno (jako dodatek do porchetty) i była naprawdę bardzo smaczna. W przepisie używamy czerwonego octu winnego - ja go akurat nie miałam w domu, więc dolałam octu z marynowanych wiśni i sądzę, że można by tak samo zużyć ocet ze śliwek...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) czerwonej kapusty
  • cebula
  • szczodra łyżka masła
  • 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2-3 łyżki jasnobrązowego cukru
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • 250 g (1/4 kg) świeżych jeżyn

Czerwona kapusta z jeżynami - Opis przyrządzania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy w ćwiartki, wycinamy głąb, po czym kapustę cienko szatkujemy.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Głęboką patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wkładamy masło, a kiedy zacznie skwierczeć, wrzucamy cebulę. Podsmażamy chwilę, mieszając, a kiedy zmięknie, dodajemy kapustę. Mieszamy, aż pokryje się masłem, wlewamy ocet (jeśli jest bardzo kwaśny, to najpierw 3 łyżki, ewentualnie dodamy jeszcze trochę później), dodajemy cukier (i znów - jeśli użyliśmy octu z marynowanych śliwek lub wiśni, cukru dajemy mniej, można będzie przecież jeszcze kapustę dosłodzić) oraz przyprawę do piernika i nieco soli wraz z pieprzem. Wlewamy sok z jabłek, mieszamy wszystko starannie i przykrywamy.
Dusimy kapustę przez 20 minut do pół godziny, co jakiś czas mieszając.
Kiedy kapusta będzie już miękka, ale nie rozgotowana, dodajemy opłukane i osuszone jeżyny i chwilę podgrzewamy.
Kapustę możemy zrobić nawet kilka dni przed podaniem - zyska wtedy na smaku - ale jeżyny zawsze dodajemy w ostatniej chwili, żeby się jedynie podgrzały, a nie rozleciały.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Czerwona kapusta z jeżynami: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Czerwona kapusta z jeżynami przepisy:

  • Czerwona kapusta wrednej Niemki Czerwona kapusta wrednej Niemki
    Tradycyjny niemiecki dodatek do świątecznej gęsi. A tytuł przepisu pochodzi stąd, że dostałam go od naprawdę paskudnej baby - wiecie, takiej, co mówi nieprzyjemne i złośliwe rzeczy z przylepionym do twarzy słodkim uśmiechem. Brr. Ale kapusta jest świetna, więc niech babie będzie!
  • Żurawinowy sos winegret
    Zabawny sos do sałaty lub sałatki, świetnie pasujący do gorzkawych liści endywii, cykorii, radicchio. Po ukręceniu przechowujemy winegret w lodówce, w zakręconym słoiku, a przed użyciem porządnie nim wstrząsamy. Bardzo jesienny sos.
  • Surówka z kapusty i jabłek
    Jeden z tysięcy wspaniałych amerykańskich przepisów na kapuściane surówki (coleslaws), dzięki którym z czystszym sumieniem możemy usiąść do soczystego steku na pół talerza lub hamburgera z bekonem, serem i majonezem...
  • Czerwona kapusta z czarnymi porzeczkami
    Czerwoną kapustę dusimy z galaretką i likierem z czarnej porzeczki. Jest to bardzo wyrafinowany dodatek do dziczyzny.
  • Chutney z czerwonej kapusty
    W moich warzywkach zdecydowanie nazbyt często pojawia się w zimie czerwona kapusta. Wiem, że to jest sezon, a kapusta ma masę witamin, mikroelementów i czegoś tam jeszcze, ale muszę non stop wymyślać jakieś nowe rzeczy, bo jak często można jeść duszoną lub w postaci sałatki?


Podziel się linkiem:




Komentarze: