W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cytrynowe klopsiki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Cytrynowe klopsiki

Cytrynowe klopsiki

Świetne danie dla dużej ilości osób. Podajemy z ryżem, makaronem lub - szczególnie w obliczu braku czasu - z kuskusem.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • 1/2 kg (500 g) mielonej chudej wieprzowiny
  • cebula
  • duża marchewka
  • łodyżka selera naciowego
  • 50 g wędzonego boczku
  • oliwa z oliwek
  • 700 g siekanych pomidorów we własnym soku (z puszki)
  • 150 ml czerwonego wina

Cytrynowe klopsiki - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce i wyciskamy sok. Mięso wkładamy do miski, dodajemy połowę czosnku, startą skórkę i łyżkę soku z cytryny. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Starannie mieszamy i toczymy z masy 20 małych kulek. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchewkę i seler obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Boczek (bez skóry) kroimy w kostkę. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy boczek, cebulę, marchewkę, seler i resztę czosnku. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić, czyli jakieś 10 minut. Wyjmujemy warzywa łyżką cedzakową, a na patelnię wkładamy (jeśli trzeba, to partiami) klopsiki. Smażymy przez 5 minut, aż mięso przyrumieni się z obu stron. Z powrotem wrzucamy na patelnię warzywa z boczkiem, dodajemy pomidory, wino, łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę cukru oraz nieco soli, zagotowujemy. Patelnię przykrywamy i dusimy klopsiki na małym ogniu przez 15 minut. Przed podaniem korygujemy smak sosu - sól, pieprz, cukier, sok z cytryny. Podajemy z ryżem, makaronem lub kuskusem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Cytrynowe klopsiki: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Cytrynowe klopsiki przepisy:

  • Coq au vin czyli kura w winie Coq au vin czyli kura w winie
    Klasyk nad klasykami, sposób na starą i twardą kurę. Przepis pochodzi z Burgundii, ale taką kurę dusi się, jak Francja długa i szeroka, używając lokalnego wina (zawsze jednak dobrego).
  • Tagliatelle z mielonym mięsem i cytryną
    Zazwyczaj jadamy makaron z czerwonym sosem bolognese. A tu podobny sos, ale na biało!
  • Soczewica jako jarzynka do mięsa
    W noworocznym czasie powinno się jeść dużo soczewicy - tak twierdzą Włosi (konkretnie jedzą oni soczewicę w sam Nowy Rok, ale możemy chyba to rozszerzyć). Każde ziarenko symbolizuje bowiem złotą monetę - a to każdemu się przyda w czasach zagrożenia spowolnieniem gospodarki.
  • Pieczarki z czosnkiem
    Doskonałe podejście do zwykłych pieczarek. Nie da się ukryć, że tak przyrządzone grzybki najlepiej nadają się na zakąskę.
  • Toskańska fasolowa na szybko
    Wakacyjny smak Włoch przy minimum wysiłku.




Podziel się linkiem:


Komentarze: