W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tagliatelle z mielonym mięsem i cytryną

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Tagliatelle z mielonym mięsem i cytryną

Zazwyczaj jadamy makaron z czerwonym sosem bolognese. A tu podobny sos, ale na biało!

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cebula
  • gałązka selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 100 g chudego wędzonego boczku (lub pancetty)
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 200 ml (niepełna szklanka) białego wytrawnego wina
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 100 g świeżego parmezanu
  • cytryna
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Tagliatelle z mielonym mięsem i cytryną - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Seler naciowy obieramy z wąsów, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i seler, chwilę smażymy, mieszając, po czym zmniejszamy ogień i warzywa bardziej dusimy, niż smażymy - absolutnie nie powinny się zacząć rumienić. Po 10 minutach dodajemy czosnek i jeszcze podduszamy przez 2 minuty. W międzyczasie kroimy boczek w drobniutką kostkę. Dodajemy boczek do warzyw i smażymy - dalej na małym ogniu - przez 5 minut. Dodajemy mielone mięso i smażymy - na nieco większym ogniu - aż zbieleje, ale się nie zacznie rumienić. Wlewamy wino i gotujemy, aż odparuje. Solimy i - pardon - pieprzymy, po czym dolewamy 200 ml wody. Patelnię przykrywamy i dusimy sos na małym ogniu przez pół godziny. Co jakiś czas zaglądamy, jeśli mięso wygląda na zbyt suche, dolewamy ciut wody. Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron. Gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Parmezan ścieramy na drobnej tarce. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce. Natkę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Kiedy makaron jest już niemal ugotowany, do sosu dodajemy połowę parmezanu i skórkę z cytryny, mieszamy i doprawiamy jeszcze raz do smaku. Makaron odcedzamy, zostawiając troszkę wody od gotowania, wrzucamy na patelnię z sosem. Mieszamy i jeśli sos jest zbyt suchy, dolewamy trochę wody od gotowania. Gotowy makaron posypujemy natką i podajemy z resztą startego parmezanu do posypywania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Tagliatelle z mielonym mięsem i cytryną: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Tagliatelle z mielonym mięsem i cytryną przepisy:

  • Makaron z sosem cytrynowym
    Proste, wspaniałe danie, którego smak w całości zależy od jakości składników. A zatem makaron powinien być z dobrej firmy, cytryny pierwszej jakości, a ser - prawdziwie włoski.
  • Tagliatetelle z pieczarkami Tagliatetelle z pieczarkami
    Treściwy makaron z kremowym pieczarkowym sosem. Przepis na szybką kolację - przygotowanie sosu trwa tyle, ile gotowanie makaronu.
  • Tagliatelle z sosem z kaczki
    Bardzo świąteczna pasta, z eleganckim sosem z kaczych nóżek z pomarańczą i warzywami. Podajemy jako pierwsze danie uroczystej kolacji we włoskim stylu.
  • Tagliatelle z wegetariańskim bolognese
    Jedna z odmian "sugo finto" czyli "fałszywego", bezmięsnego sosu do makaronu.
  • Linguine z sosem cytrynowo-ziołowym
    Kolejny przepis na danie, w którym przygotowanie sosu trwa tyle, co gotowanie makaronu. Bardzo smaczna, optymistyczna pasta.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Monia, 2012-04-14 12:02:18
Danie pyszne:) u mnie makaron byl szpinakowy(zielony)-Rewelacja!
Moja ocena: 5