W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto na pizzę (ze świeżymi drożdżami)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przepis podstawowy

Ciasto na pizzę (ze świeżymi drożdżami)

Proste ciasto na pizzę, do zrobienia w każdej chwili. Najlepiej zagnieść ciasto i wstawić na dzień-dwa do lodówki, gdzie będzie sobie powolutku rosło, dojrzewając. Takie jest najsmaczniejsze.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 2-4 (1 spora pizza)

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 20 g Å›wieżych drożdży
  • 250 g mÄ…ki
  • oliwa z oliwek

Ciasto na pizzę (ze świeżymi drożdżami) - Opis przyrządzania:

Do szklanki wlewamy 150 ml ciepłej (ale nie gorącej!) wody. Dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozpuszczone drożdże, 4 łyżki oliwy i trochę soli. Zagniatamy - ręcznie lub mikserem z nakładkami do ciasta - na gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto nazbyt się klei, podsypujemy odrobiną mąki. Dobrze zagniecione ciasto powinno pozostawić po sobie czystą miskę, bez przylepionego, pokruszonego lub rozmazanego ciasta. Oczywiście możemy zostawić zagniatanie ciasta robotowi kuchennemu... Miskę (tę samą) smarujemy łyżką oliwy i wkładamy kulę ciasta. Kręcimy ciastem tak, by pokryło się oliwą ze wszystkich stron, po czym miskę przykrywamy czystą ściereczką. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na godzinę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i rozwałkowujemy na placek.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ciasto na pizzę (ze świeżymi drożdżami): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ciasto na pizzę (ze świeżymi drożdżami) przepisy:

  • Ciasto na focacciÄ™ lub pizzÄ™ Ciasto na focacciÄ™ lub pizzÄ™
    Niesłychanie praktyczny i uniwersalny przepis - ciasto zagniatamy dzień wcześniej, wstawiamy do lodówki na noc i dopiero tuż przed pieczeniem formujemy w focaccię lub pizzę. Smaczne i naprawdę bezproblemowe.
  • Ciasto drożdżowe sÅ‚odkie (podstawowe)
    Ach jesień, ach śliwki, ach ciepły placuszek ze śliwkami... Et voila! oto właściwe ciasto na taki placek (na inne zresztą też).
  • Rozmarynowa focaccia
    Klasyczny włoski chlebek - pasuje do wszystkiego: od antipasti do serów na deser. Wystarczy talerzyk z oliwą, kieliszek wina i kolacja gotowa.
  • Ciasto drożdżowe Ciotki Wandy z Paryża
    Doskonałe ciasto, niezbędne na każde Święta, a na Wielkanoc to już w ogóle. Według tego przepisu ciasta się nie wyrabia, za to zaczyn rośnie kilka godzin. Ciasto jest wilgotne i dość ciężkie, znakomicie nadaje się do ulubionego w moim domu świątecznego śniadania - kawałek ciasta smarujemy masłem, nakładamy szynkę, a potem jeszcze sos chrzanowy (*!*3404*!* na przykład). Ciotka Wanda wprawdzie już nie żyje, ale ciasto nadal się udaje, zawsze i bez pudła.
  • Weneckie pÄ…czki (czyli fritole veneziane)
    Klasyczne weneckie karnawałowe pączki - na szczęście smakują tak samo w każdej innej porze roku.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2018-03-01 8:14:26
Ja najbardziej lubię białą pizzę - najchętniej z mozzarellą, parmezanem, anchois, oliwkami i czerwoną cebulą w cieniutkich plasterkach
Moja ocena: 5

Dominika Nowakowska, 2018-02-28 10:23:47
Ciasto na pizze wyrabiam ręcznie :) A co kładziecie na wierzch ? Ja daję sos pomidorowy, ser, salami , czosnek (czasami) i na samą górę suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami Ole. Czasem jeszcze posypuję na wierzch parmezanem <3
Moja ocena: 5

Natalia Korcelli, 2018-01-09 10:45:34
Rozwałkować, nałożyć, co tam się chce i od razu w piekarnik! :)
Moja ocena: 5

adam, 2018-01-09 8:51:45
A jak już rozwałkuję, to znowu ma wyrosnąć? Czy można od razu w piekarnik?
Moja ocena: brak oceny

Natalia , 2017-10-29 6:50:21
Przepis świetny już drugi raz pod rząd korzystam :) tym razem ciasto zrobione rano będzie leżakowac w lodówce do wieczora, dzięki i pozdrawiam
Moja ocena: 5

lidia33, 2009-12-16 15:50:31
oooooooooo prawdziwa pizza wloska nie wymaga walkowania we wloszech nie uzywaja walku do ciasta wszystko wyrabia sie recznie
Moja ocena: brak oceny

Natalka, 2009-12-15 23:23:09
Wojtku, zgadzam się z Tobą aboslutnie - zawsze zagniatam ciasto dzień wcześniej, żeby dojrzało w lodówce. Ja akurat wolę pizzę bez pomidorów (serek, rozmaryn, ziemniaki, anchois, oliwki, karczochy itp z kaparami na czele), ale jesli już, to twój przepis jest OK. Dużo czosnku!!!
Moja ocena: 5

Wojtek, 2009-12-15 20:07:32
Ciasto najlepiej smakuje w wersji dojrzewania w lodówce. Jak ma się je gotowe to przygotowanie pizzy zajmuje parę minut. Moim drugim największym problemem w przygotowaniu pizzy był sos. Polecam pomidory w puszce (odsączyć przez sitko i nałożyć) dodać tylko bazylię i oregano. Czas pieczenia jest zależny od ilości składników (nie powinno ich być za dużo). W moim przypadku wynosi około 10-12 minut w temp. 210 - 220 stopni.
Moja ocena: 5

natalka, 2009-08-19 11:47:55
Nie ma podanej temperatury, bo to jest przepis podstawowy, a pizzę piecze się w różnych temperaturach (zazwyczaj bardzo wysokich), w zależności od tego, co na niej położymy. Ten konkretny przepis mówi tylko, JAK ZROBIĆ CIASTO NA PIZZĘ. Jeśli sam sobie kładziesz różne rzeczy na pizzę, to i sam doskonale wiesz, a jakiej temperaturze ją piec. Jeśli nie, znajdź szczegółowy przepis.
Moja ocena: 5

daniel, 2009-08-18 11:09:55
fajnie ze jest podana temperatura ;)
Moja ocena: 1