Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-na-pizze-ze-swiezymi-drozdzami

Ciasto na pizzę (ze świeżymi drożdżami)

Proste ciasto na pizzę, do zrobienia w każdej chwili. Najlepiej zagnieść ciasto i wstawić na dzień-dwa do lodówki, gdzie będzie sobie powolutku rosło, dojrzewając. Takie jest najsmaczniejsze.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 2-4 (1 spora pizza)

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
20 g świeżych drożdży
250 g mąki
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Do szklanki wlewamy 150 ml ciepłej (ale nie gorącej!) wody. Dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozpuszczone drożdże, 4 łyżki oliwy i trochę soli. Zagniatamy - ręcznie lub mikserem z nakładkami do ciasta - na gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto nazbyt się klei, podsypujemy odrobiną mąki. Dobrze zagniecione ciasto powinno pozostawić po sobie czystą miskę, bez przylepionego, pokruszonego lub rozmazanego ciasta. Oczywiście możemy zostawić zagniatanie ciasta robotowi kuchennemu... Miskę (tę samą) smarujemy łyżką oliwy i wkładamy kulę ciasta. Kręcimy ciastem tak, by pokryło się oliwą ze wszystkich stron, po czym miskę przykrywamy czystą ściereczką. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na godzinę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i rozwałkowujemy na placek.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2017