W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto cytrynowe z polentą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Ciasto cytrynowe z polentą

Ciasto cytrynowe z polentą

Intensywnie cytrynowe, zarówno w smaku, jak i kolorze, ciasto z dodatkiem polenty (czyli kaszy kukurydzianej). Polewamy je cytrynowym syropem i podajemy z confit z cytryn i bitą śmietaną.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki polenty (kaszy kukurydzianej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru (do syropu cytrynowego)

Ciasto cytrynowe z polentą - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Okrągłą formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masło ukręcamy mikserem na puch, dodając cukier i skórkę startą z cytryn. Dodajemy po jednym 3 całe jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem i pół szklanki suchej polenty (kaszy kukurydzianej) dodajemy do masy maślanej i dobrze mieszamy. Ciasto wkładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 35 minut. Ciasto powinno urosnąć i się zarumienić, zaś patyczek wbity w środek powinien wyjść suchy. W czasie, gdy ciasto się piecze, robimy syrop cytrynowy: z cytryn, z których starliśmy skórkę, wyciskamy sok. Przelewamy go do garnuszka, dolewamy szklankę wody i dosypujemy 3/4 szklanki cukru. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści i syrop trochę zgęstnieje. Upieczone ciasto odstawiamy na pół godziny, po czym odwracamy na talerz. Zdejmujemy papier, a ciasto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków w kilkunastu miejscach. Ciasto polewamy równomiernie syropem i zostawiamy do wystygnięcia.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto cytrynowe z polentą: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ciasto cytrynowe z polentą przepisy:

  • Ciasteczka cytrynowe z kardamonem
    Boże Narodzenie już na horyzoncie, czas odkurzyć kolekcję przepisów na ciasteczka. Może nadadzą się te - z cytryną i odrobiną kardamonu, złote i kruchutkie od polenty...
  • Ciasto cytrynowe z rumem
    Ucierane ciasto z dość dużą zawartością rumu. Większość alkoholu wyparowuje jednak w trakcie pieczenia, więc może dzieci nie zauważą? Dobre ciasto na leniwy podwieczorek (plus jakieś miękkie słodko-kwaśne owoce - truskawki, maliny, brzoskwinie...).
  • Ciasteczka cytrynowe z dżemem
    Najładniej wyglądają te ciasteczka z dżemem truskawkowym lub malinowym, ale może też być morelowy lub galaretka porzeczkowa. Ciasteczka z konfiturą cytrynową będą już bardzo wyrafinowane.
  • Cytrynowe magdalenki Cytrynowe magdalenki
    Magdalenki czyli madeleines, ciasteczka w kształcie muszelek, zyskały nieśmiertelność dzięki Marcelowi Proustowi. Zazwyczaj aromatyzowane są wodą z kwiatu pomarańczy lub wanilią, ale cytrynowe są równie dobre.
  • Chleb kukurydziany z jalapeno
    Doskonały amerykański chleb z kaszki kukurydzianej, czyli polenty. Ja tam najbardziej lubię go na letnio, jako dodatek do kolacyjnej sałatki, ale Amerykanie używają go przede wszystkim do nadziania świątecznego (Thanksgiving!) indyka. Nie muszę dodawać, że jest moje ulubione nadzienie...




Podziel się linkiem:


Komentarze: