W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto cytrynowe z rumem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Ciasto cytrynowe z rumem

Ucierane ciasto z dość dużą zawartością rumu. Większość alkoholu wyparowuje jednak w trakcie pieczenia, więc może dzieci nie zauważą? Dobre ciasto na leniwy podwieczorek (plus jakieś miękkie słodko-kwaśne owoce - truskawki, maliny, brzoskwinie...).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 50 g masła
  • 2 cytryny
  • 3 jajka
  • 175 g cukru
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 200 ml białego rumu
  • 140 g mąki
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki marmolady morelowej
  • 80 g cukru pudru

Ciasto cytrynowe z rumem - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Średniej wielkości keksówkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy w małym rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy z nich skórkę. Mieszamy razem jajka, cukier, startą skórkę i szczyptę soli, ale nie ubijamy na super gładką masę, tylko zwyczajnie mieszamy. Dodajemy śmietanę, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, stopione masło i 150 ml rumu. Mieszamy starannie, choć szybko i przekładamy do przygotowanej formy. Wstawiamy ciasto do piekarnika, a po 7 minutach obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy przez dalsze pół godziny. Kiedy patyczek wbity w ciasto wyjdzie z niego suchy, ciasto jest gotowe. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i zdejmujemy papier. Powierzchnię ciasta skrapiamy pozostałym rumem i odstawiamy do wystygnięcia. Piekarnik podgrzewamy do 240 stopni. W małym rondelku rozgrzewamy marmoladę z moreli i ciepłą smarujemy powierzchnię ciasta (pędzelkiem). Z jednej cytryny wyciskamy sok. W miseczce ucieramy cukier puder z taką ilością soku z cytryny, by powstał gęsty, lecz dający się smarować lukier. Polewamy lukrem ciasto i wstawiamy do piekarnika na zaledwie 15 sekund. Podajemy tego samego dnia.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto cytrynowe z rumem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ciasto cytrynowe z rumem przepisy:

  • Keks angielski
    Klasyczne ciasto do popołudniowej herbaty, pełne bakalii, przyprawione cynamonem, ozdobione cytrynowym lukrem i kandyzowanymi owocami - luksusowe i dla każdego.
  • Ciasto Trzech Króli Ciasto Trzech Króli
    Ciasto francuskie z migdałowym nadzieniem (nazywanym w krajach frankofońskich frangipane) jest tradycyjnym deserem w święto Trzech Króli - w migdałowej masie zapiekamy maleńką zabaweczkę (dawniej była to fasolka), a kto znajdzie ją w swojej porcji, zostaje królem balu!
  • Ciasto czekoladowo-migdałowe
    Ciasto na wielkie okazje. Trzeba się przy nim troszeczkę pomęczyć, ale czasem warto. Zresztą ciasto nie jest skomplikowane, wymaga jedynie poświęcenia mu trochę czasu i uwagi. Jak każdy z nas.
  • Ciasto jogurtowe z cytryną
    Słodkie (ale nie za słodkie) cytrynowe ciasto z doskonałą chrupiącą kruszonką. Dobrze nadaje się zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek - aż się prosi, by położyć obok kilka dojrzałych truskawek lub malin.
  • Ciasto orzechowe z konfiturą malinową
    Świąteczne ciasto z laskowych orzechów, przekładane dżemem malinowym (lub konfiturą). Bardzo smaczne, nieskomplikowane i bezpretensjonalne.




Podziel się linkiem:


Komentarze: