Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-cytrynowe-z-polenta

Ciasto cytrynowe z polentą

Intensywnie cytrynowe, zarówno w smaku, jak i kolorze, ciasto z dodatkiem polenty (czyli kaszy kukurydzianej). Polewamy je cytrynowym syropem i podajemy z confit z cytryn i bitą śmietaną.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki polenty (kaszy kukurydzianej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cytryny
3/4 szklanki cukru (do syropu cytrynowego)

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Okrągłą formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ukręcamy mikserem na puch, dodając cukier i skórkę startą z cytryn. Dodajemy po jednym 3 całe jajka, za każdym razem dokładnie wkręcając jajko w masę.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem i pół szklanki suchej polenty (kaszy kukurydzianej) dodajemy do masy maślanej i starannie mieszamy.
Ciasto wkładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 35 minut. Ciasto powinno urosnąć i się zarumienić, zaś patyczek wbity w środek powinien wyjść suchy.
W czasie, gdy ciasto się piecze, robimy syrop cytrynowy: z cytryn, z których starliśmy skórkę, wyciskamy sok. Przelewamy go do garnuszka, dolewamy szklankę wody i dosypujemy 3/4 szklanki cukru.
Stawiamy na niezbyt dużym ogniu i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści i syrop trochę zgęstnieje.
Upieczone ciasto odstawiamy na pół godziny, po czym odwracamy na talerz. Zdejmujemy papier, a ciasto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków w kilkunastu miejscach.
Polewamy ciasto równomiernie syropem i zostawiamy do zupełnego wystygnięcia.
Podajemy z owocami (kiwi, truskawki, maliny) lub - w wersji eleganckiej - z bitą śmietaną i confit z cytryn.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024