W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bezproblemowy krem brulee

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Bezproblemowy krem brulee

Bezproblemowy krem brulee

Najbardziej bezproblemowy krem brulee, jaki znam.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 szklanki (pół litra) kremowej śmietanki
  • 8 żółtek lub 3 całe jajka
  • 100 g (pół szklanki) cukru plus 4 łyżki do zrobienia karmelu
  • 2 laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej (nie olejku!)

Bezproblemowy krem brulee - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni.
Śmietankę wlewamy do garnka - takiego, który nie przypala mleka - i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy niemal do wrzenia, czyli do momentu, kiedy po brzegach zaczną pojawiać się bąbelki, ale całość nie będzie się jeszcze gotować. Zdejmujemy z ognia.
Do miski wbijamy żółtka (albo całe jajka - do wyboru), dodajemy 100 g cukru i ukręcamy drewnianą łyżką, aż składniki dobrze się wymieszają. Stopniowo dolewamy gorącą śmietankę, cały czas mieszając.
Laski wanilii kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy czarne, lepkie ziarenka. Dodajemy je do kremu i raz jeszcze mieszamy. Jeśli nie mamy wanilii, dodajemy esencję waniliową.
Rozlewamy krem do 6-8 płaskich żaroodpornych miseczek. Miseczki ustawiamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Wokół miseczek wlewamy wrzącą wodę - tyle, by sięgała do 3/4 wysokości miseczek.
Pieczemy przez godzinę do półtorej - krem powinien być lekko ścięty, tylko na samym środku ma prawo być trochę wilgotny; zastygnie w miarę stygnięcia.
Foremki wyjmujemy, krem studzimy zupełnie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin - musi być naprawdę zimny.
Tuż przed podaniem powierzchnię kremu pokrywamy równomiernie cienką warstwą cukru (te pozostałe 4 łyżki). Wstawiamy miseczki pod bardzo gorący opiekacz i szybko karmelizujemy. Pilnujemy, żeby cukier się nie przypalił. Możemy także skarmelizować cukier przy pomocy ręcznego kuchennego palnika gazowego (blow torch). Wówczas dobrze jest spryskać leciutko cukier wodą (ze spryskiwacza do kwiatów, na przykład) - łatwiej zrobi się karmel.
Gdy karmel zastygnie, podajemy krem na stół.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Bezproblemowy krem brulee: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Bezproblemowy krem brulee przepisy:

  • Imbirowy krem brulee Imbirowy krem brulee
    Ciekawa odmiana popularnego "restauracyjnego" deseru. Imbir zaostrza smak kremu, co nie każdemu jest w smak, ale skłonni do eksperymentów powinni spróbować.
  • Krem brulee z kawowym karmelem
    Oryginalne podejście do "spalonego" kremu. Karmel z potłuczonymi ziarenkami kawy ma przyjemnie chropowatą konsystencję, zaś gładki krem pod spodem ma smak kawowo-waniliowy.
  • Krem brulee z żurawinami
    Deser typu słodko-kwaśno oraz zimno-gorąco.
  • Kawowy krem brulee
    Jedna z miliona odmian kremu pieczonego w bain marie i podawanego z chrupką warstwą karmelu na wierzchu. Co ciekawe, krem słodzony jest nie cukrem, a słodkim mlekiem skondensowanym, co nadaje mu dodatkową gładkość i charakterystyczny smak.
  • Krem brulee z koziego twarożku ze świeżymi figami
    Bardzo ciekawy przepis, zdecydowanie wart wypróbowania. Krem brulee na słodko-słono jest ostatnio bardzo trendy, można więc zabłysnąć. A że ten krem robi się szybciutko, więc i straty czasu nie będzie... Trzeba tylko resztę menu skomponować równie oryginalnie!


Podziel się linkiem:




Komentarze: