W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Imbirowy krem brulee

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Imbirowy krem brulee

Imbirowy krem brulee

Ciekawa odmiana popularnego "restauracyjnego" deseru. Imbir zaostrza smak kremu, co nie każdemu jest w smak, ale skłonni do eksperymentów powinni spróbować.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kawałek świeżego imbiru o grubości 1 cm
  • 300 ml kremowej śmietanki
  • 200 ml pełnego mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru plus 4 łyżki do posypania
  • mała łyżeczka imbiru w proszku

Imbirowy krem brulee - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany imbir, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem (100 g) i mielonym imbirem na gęsty i gładki kogel-mogel. Imbirową śmietankę cedzimy przez sitko i po trochu, cały czas ubijając, dodajemy do żółtek. Przelewamy krem do 4 miseczek (takich, jak na zdjęciu - to typowe miseczki do creme brulee) i stawiamy je w głębokiej blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po czym wlewamy wrzącą wodę - tyle, by sięgała do połowy miseczek. Pieczemy krem przez 30 minut mniej więcej - powinien być ścięty, ale na środku jeszcze lekko płynny (dogotuje się stygnąc). Wyjmujemy miseczki z wody, studzimy, po czym każdą przykrywamy folią plastikową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Tuż przed podaniem powierzchnię kremu pokrywamy cienką warstwą cukru (te pozostałe 4 łyżki). Wstawiamy miseczki pod bardzo gorący opiekacz i szybko karmelizujemy. Pilnujemy, żeby cukier się nie przypalił. Możemy także skarmelizować cukier przy pomocy ręcznego kuchennego palnika gazowego (blow torch). Wówczas dobrze jest spryskać leciutko cukier wodą (ze spryskiwacza do kwiatów, na przykład) - łatwiej zrobi się karmel. Gdy karmel zastygnie, podajemy krem na stół.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Imbirowy krem brulee: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Imbirowy krem brulee przepisy:

  • Bezproblemowy krem brulee Bezproblemowy krem brulee
    Najbardziej bezproblemowy krem brulee, jaki znam.
  • Kawowy krem brulee
    Jedna z miliona odmian kremu pieczonego w bain marie i podawanego z chrupką warstwą karmelu na wierzchu. Co ciekawe, krem słodzony jest nie cukrem, a słodkim mlekiem skondensowanym, co nadaje mu dodatkową gładkość i charakterystyczny smak.
  • Krem brulee z żurawinami
    Deser typu słodko-kwaśno oraz zimno-gorąco.
  • Krem brulee z kawowym karmelem
    Oryginalne podejście do "spalonego" kremu. Karmel z potłuczonymi ziarenkami kawy ma przyjemnie chropowatą konsystencję, zaś gładki krem pod spodem ma smak kawowo-waniliowy.
  • Krem brulee z koziego twarożku ze świeżymi figami
    Bardzo ciekawy przepis, zdecydowanie wart wypróbowania. Krem brulee na słodko-słono jest ostatnio bardzo trendy, można więc zabłysnąć. A że ten krem robi się szybciutko, więc i straty czasu nie będzie... Trzeba tylko resztę menu skomponować równie oryginalnie!


Podziel się linkiem:




Komentarze: