W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kawowy krem brulee

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Kawowy krem brulee

Jedna z miliona odmian kremu pieczonego w bain marie i podawanego z chrupką warstwą karmelu na wierzchu. Co ciekawe, krem słodzony jest nie cukrem, a słodkim mlekiem skondensowanym, co nadaje mu dodatkową gładkość i charakterystyczny smak.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 600 ml kremowej śmietanki
  • czubata łyżka dobrej rozpuszczalnej kawy
  • 4 żółtka
  • 170 g słodkiego mleka skondensowanego
  • cukier do zrobienia karmelu

Kawowy krem brulee - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Kremówkę wlewamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy rozpuszczalną kawę i podgrzewamy niemal do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Żółtka wlewamy do miski i dodajemy mleko skondensowane. Ubijamy mikserem na gładką masę. Do masy dolewamy powoli gorącą kawową śmietankę, cały czas ubijając. Przelewamy krem do 6 żaroodpornych miseczek. Miseczki ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości miseczek. Przykrywamy miseczki aluminiową folią i pieczemy 40 minut, aż krem będzie ścięty ( na środku może być jeszcze lekko płynny, dogotuje się od własnego ciepła). Wyjmujemy miseczki z piekarnika i z wody i studzimy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Tuż przed podaniem powierzchnię kremu pokrywamy cienką warstwą cukru. Wstawiamy miseczki pod bardzo gorący opiekacz i szybko karmelizujemy. Pilnujemy, żeby cukier się nie przypalił. Możemy także skarmelizować cukier przy pomocy ręcznego kuchennego palnika gazowego (blow torch). Wówczas dobrze jest spryskać leciutko cukier wodą (ze spryskiwacza do kwiatów, na przykład) - łatwiej zrobi się karmel. Gdy karmel zastygnie, podajemy krem na stół.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kawowy krem brulee: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kawowy krem brulee przepisy:

  • Krem brulee z żurawinami
    Deser typu słodko-kwaśno oraz zimno-gorąco.
  • Imbirowy krem brulee Imbirowy krem brulee
    Ciekawa odmiana popularnego "restauracyjnego" deseru. Imbir zaostrza smak kremu, co nie każdemu jest w smak, ale skłonni do eksperymentów powinni spróbować.
  • Bezproblemowy krem brulee Bezproblemowy krem brulee
    Najbardziej bezproblemowy krem brulee, jaki znam.
  • Podwójnie karmelowy kremik
    Podwójnie, gdyż nie tylko dodajemy karmel do samego kremu, ale i dekorujemy nim wierzch deseru. Coś jakby krem brulee, ale nie wymaga naszej uwagi w ostatniej chwili przed podaniem - praktyczne w obliczu przyjmowania gości!
  • Krem brulee z kawowym karmelem
    Oryginalne podejście do "spalonego" kremu. Karmel z potłuczonymi ziarenkami kawy ma przyjemnie chropowatą konsystencję, zaś gładki krem pod spodem ma smak kawowo-waniliowy.




Podziel się linkiem:


Komentarze: