W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Amerykańce

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Amerykańce

Popularne w Niemczech miękkie bułeczki z ucieranego ciasta - czułe wspomnienie z moich dziecięcych wakacji.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cytryna
  • 100 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 20 ml brandy
  • 350 g mąki
  • torebka proszku do pieczenia (zwykłych rozmiarów)
  • 4 łyżki mleka
  • 150 g cukru pudru

Amerykańce - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Skórkę ścieramy na drobnej tarce (samą żółtą warstwę), sok wyciskamy. Masło ucieramy ręcznym mikserem na puch. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny i ucieramy dalej. Kiedy krem będzie puszysty, dodajemy jajka, po jednym na raz, a potem brandy. Starannie ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem i po trochu dodajemy do masy, na zmianę z mlekiem. Cały czas ucieramy. Na przygotowaną blachę kładziemy porcje ciasta - po 2 łyżki ciasta na amerykańca, w formie grubych placuszków-bułeczek. Zostawiamy sporo miejsca między ciastkami, bo urosną. Wstawiamy blachę do piekarnika na 10-15 minut - ciastka powinny wyrosnąć i ładnie się przyrumienić. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy z blachy, przekładamy na metalową kratkę i studzimy. Z cukru pudru i 2 łyżek soku cytrynowego ucieramy gładki lukier, którym smarujemy spodnią stronę ciastek. Czekamy, aż lukier obeschnie i zjadamy, bo najlepsze są tego samego dnia.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Amerykańce: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Amerykańce przepisy:

  • Napoleonki z polewą porzeczkową
    Deser od wielkiego dzwonu - chrupiące blaty z francuskiego ciasta przełożone waniliowym kremem, udekorowane polewą z domowej galaretki porzeczkowej... Mmm...
  • Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe
    W Niemczech tradycyjnie piecze się na Święta rozmaite ciasteczka i podaje wraz z bakaliami do kawy i herbaty. Bardzo lubię ten zwyczaj i co roku piekę wybór ciasteczek, zawsze szukając nowych przepisów.
  • Kourambiedes, czyli greckie ciasteczka migdałowe
    Wspaniałe ciasteczka, podawane w Grecji na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Są bardzo łatwe i naprawdę świąteczne. Robiłam je wiele razy (bo ja piekę różne ciasteczka na Boże Narodzenie) i w tym roku też zrobię!
  • Sztabki pomarańczowe
    Bardzo proste i równie smaczne ciasteczka z kruchego ciasta z dwoma rodzajami pomarańczowej polewy.
  • Ciasto cytrynowe z rumem
    Ucierane ciasto z dość dużą zawartością rumu. Większość alkoholu wyparowuje jednak w trakcie pieczenia, więc może dzieci nie zauważą? Dobre ciasto na leniwy podwieczorek (plus jakieś miękkie słodko-kwaśne owoce - truskawki, maliny, brzoskwinie...).




Podziel się linkiem:


Komentarze: