Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Amerykance

Amerykańce

Popularne w Niemczech miękkie bułeczki z ucieranego ciasta - czułe wspomnienie z moich dziecięcych wakacji.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cytryna
100 g miękkiego masła
125 g cukru
2 jajka
20 ml brandy
350 g mąki
torebka proszku do pieczenia (zwykłych rozmiarów)
4 łyżki mleka
150 g cukru pudru

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Skórkę ścieramy na drobnej tarce (samą żółtą warstwę), sok wyciskamy. Masło ucieramy ręcznym mikserem na puch. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny i ucieramy dalej. Kiedy krem będzie puszysty, dodajemy jajka, po jednym na raz, a potem brandy. Starannie ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem i po trochu dodajemy do masy, na zmianę z mlekiem. Cały czas ucieramy. Na przygotowaną blachę kładziemy porcje ciasta - po 2 łyżki ciasta na amerykańca, w formie grubych placuszków-bułeczek. Zostawiamy sporo miejsca między ciastkami, bo urosną. Wstawiamy blachę do piekarnika na 10-15 minut - ciastka powinny wyrosnąć i ładnie się przyrumienić. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy z blachy, przekładamy na metalową kratkę i studzimy. Z cukru pudru i 2 łyżek soku cytrynowego ucieramy gładki lukier, którym smarujemy spodnią stronę ciastek. Czekamy, aż lukier obeschnie i zjadamy, bo najlepsze są tego samego dnia.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024