Klasyczna owocowa zapiekanka francuska - z czereśni nie usuwamy pestek, gdyż ich migdałowy aromat dodaje smaku. Jeśli jednak boimy się o swoje uzębienie, lepiej pestki wydłubać!
Przepis na Clafoutis >>
Jeśli ktoś pytałby mnie o zdanie - najlepsze lody na świecie!
Przepis na Lody kawowe >>
Bardzo oryginalne, doskonałe lody, do których nie trzeba ani maszynki, ani świętej cierpliwości do mieszania.
Przepis na Lody imbirowe >>
Elegancki mrożony krem o delikatnej konsystencji i przyjemnym, cytrynowym smaku. Ciepłe wiśnie w rozmarynowym syropie kontrastują i kolorem, i konsystencją, i temperaturą...
Przepis na Semifreddo cytrynowe z wiśniowym sosem >>
Ucierane kruche ciasto do wszelakich słodkich tart. Migdały nie tylko poprawiają smak, ale i konsystencję.
Przepis na Ciasto migdałowe do tarty >>
Ciepły, gęsty sos z kawałkami jabłek, słodzony syropem klonowym. Doskonały do małych placuszków, naleśników, placków ziemniaczanych...
Przepis na Kanadyjski sos jabłkowy >>
Likier cytrynowy jest najpopularniejszym digestifem na włoskim południu. I trudno się dziwić, skoro drzewka cytrynowe spełniają tam rolę naszych polnych grusz... Zazwyczaj podaje się limoncello w wersji czystej, ale ta kremowa wersja też ma swoich (zagorzałych) wielbicieli.
Przepis na Kremowe limoncello >>
Ptysiowe pączki, obtaczane w cukrze z cynamonem, to niezły sposób na osłodzenie deszczowego popołudnia.
Przepis na Gruszkowe pÄ…czuszki >>
Åšniadanie lub deser - do wyboru.
Przepis na Smoothie z mango >>
Pyszny jesienny deser, doskonały na taki mglisty, zimny dzień, jaki mamy dzisiaj w Brukseli... Jeśli czujemy głód kaloryczny, podajemy gruszki z kulką lodów waniliowych lub miską lekko słodkiej bitej śmietany. Albo z sosem waniliowym.
Przepis na Gruszki z migdałową kruszonką >>
« | Maj 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |