W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto migdałowe do tarty

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Ciasto migdałowe do tarty

Ucierane kruche ciasto do wszelakich słodkich tart. Migdały nie tylko poprawiają smak, ale i konsystencję.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na 1 tartę

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • jajko
  • 200 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów

Ciasto migdałowe do tarty - Opis przyrządzania:

Masło ucieramy mikserem z cukrem i szczyptą soli na gładki krem.
Dodajemy jajko i miksujemy, żeby się wymieszało z tłuszczem. Dodajemy mąkę i migdały i zagniatamy - mikserem lub ręcznie - na gładkie, miękkie ciasto.
Ciasto zbieramy w kulę i owijamy folią plastikową. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości mniej więcej 3 mm i wylepiamy nim formę do tarty o średnicy mniej więcej 26 cm, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.
Pieczemy na złoto w temperaturze 200 stopni lub też - co zdecydowanie polecam - postępujemy zgodnie z KONKRETNYM przepisem, gdyż ten jest przepisem PODSTAWOWYM!!!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto migdałowe do tarty: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ciasto migdałowe do tarty przepisy:

  • Tarta migdałowa z wiśniami
    Przepyszna tarta z masą migdałową i wiśniami - najłatwiej użyć wiśni mrożonych, dzięki czemu nie musimy czekać do lipca... Jeśli mamy wiśnie pasteryzowane (wypestkowane), to - przed położeniem na tarcie - osączamy je starannie z soku. To jest przepis dla moich znajomych i przyjaciółek, które mnie od dłuższego już czasu młotkują, że obiecałam wpisać i nie wpisuję. No to macie!
  • Ciasto drożdżowe słodkie (podstawowe)
    Ach jesień, ach śliwki, ach ciepły placuszek ze śliwkami... Et voila! oto właściwe ciasto na taki placek (na inne zresztą też).
  • Tarta z malinami i orzeszkami piniowymi
    Bardzo podwieczorkowa tarta, która ładnie się prezentuje na stole. Obok stawiamy miskę z dodatkowymi dojrzałymi malinami i... właściwie nic więcej nie potrzeba.
  • Całuski z migdałami
    Jeszcze jedne świąteczne ciasteczka - z kruchego ciasta, z migdałami i imbirem. Doskonałe do kawy lub herbaty - poza tym talerz mieszanych ciasteczek wygląda zawsze bardzo kusząco.
  • Ciasto półkruche
    Ciasto półkruche jest w Polsce tradycyjnie używane przede wszystkim do szarlotki. Porcja z tego przepisu starcza na dużą blachę (taką na cały piekarnik) ciasta z owocami na wierzchu lub na połowę blachy, jeśli placek ma być także przykryty ciastem. W każdym razie starczy dla całej rodziny.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2012-11-27 21:56:20
A dalej tak, jak z każdym kruchym ciastem do słodkiej tarty, czyli wylepić formę i upiec w 200 stopniach... Ale OK, jeśli nie godzicie się na przepisy podstawowe (założenie było takie, że jeśli ktoś sobie znajdzie przepis na tartę, a w niej ciasto migdałowe, to odnajdzie ten przepis i otworzy w drugim oknie), zgoda, będę przy każdym cieście do tarty podawać czas pieczenia. Problem tylko w tym, że różne nadzienia wymagają różnego potraktowania ciasta - raz się podpieka dłużej, raz krócej...
Moja ocena: 5

Rosa, 2012-11-27 21:44:11
Ciasto leży w lodówce i co dalej? Czas pieczenia, temperatura? Wielkość foremki?
Moja ocena: 2