Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Surowka-z-kopru-wloskiego-i-pomaranczy-nr-2

Surówka z kopru włoskiego i pomarańczy nr 2

Bardzo odświeżająca i - co istotne w świątecznym okresie - znakomita na trawienie surówka. Pasuje znakomicie zarówno do pieczonego schabu, jak i jagnięciny.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 pomarańcze
4 bulwy kopru włoskiego
łyżka gruboziarnistej musztardy
2 łyżki soku pomarańczowego (odzyskanego przy obieraniu pomarańczy do sałatki)
czerwony ocet winny
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę z jednej-dwu (w zależności od upodobań) pomarańczy. Ze wszystkich pomarańczy ścinamy skórkę i białe albedo. Filetujemy, czyli ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy białych skórek, zbierając na talerz wyciekający przy tej czynności sok (użyjemy go do sosu).
Koper włoski obieramy z twardych zewnętrznych części, przycinamy podstawy i odcinamy zielone listki. Starannie płuczemy i osuszamy, po czym kroimy w poprzek w najcieńsze możliwe plasterki (najlepiej przy pomocy mandoliny).
Robimy sos: ukręcamy razem musztardę, sok pomarańczowy i łyżkę octu winnego. Cały czas ukręcając, dodajemy po trochu 6 łyżek oliwy. Kiedy sos będzie jednolity, doprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie jeszcze odrobiną octu.
Mieszamy pomarańcze i koper w sporej misce, polewamy sosem, starannie mieszamy i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024