Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pudding-kokosowy-z-biala-i-czarna-czekolada

Pudding kokosowy z białą i czarną czekoladą

Czekoladowo-kokosowa dekadencja: do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i białą czekoladę, a przed podaniem polewamy gorącym sosem z czarnej czekolady...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g masła
200 g białej czekolady
150 g cukru
4 jajka
150 g mąki ze spulchniaczem (Mąka ze spulchniaczem)
150 g świeżego kokosa
100 ml Golden Syrup (Golden Syrup)
200 g ciemnej czekolady

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Odrobiną masła smarujemy prostokątną formę do ciasta (średniej wielkości).
Resztę masła kroimy w kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do masła. Stawiamy miskę na garnku z wrzącą wodą (tak, żeby spód miski nie dotykał wody) i trzymamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i wymiesza z masłem.
Zdejmujemy miskę z ognia. Do czekolady z masłem dodajemy cukier i rozbełtane jajka, starannie mieszamy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy mąkę i mieszamy.
Kokos ścieramy na drobnej tarce (możemy też dodać zwykłe wiórki, jeśli nie chce się nam bawić ze świeżym kokosem) i dodajemy do ciasta. Jeszcze raz mieszamy i wlewamy do przygotowanej formy. Wstawiamy do piekarnika na godzinę (lub chwilkę dłużej) - ciasto powinno być złote i sprężyste przy dotknięciu. Studzimy przez 10 minut, po czym odwracamy i zdejmujemy formę.
Do rondelka wlewamy 100 ml wody. Dodajemy Golden Syrup i połamaną w kawałki ciemną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy z innymi składnikami w gładki sos.
Gorące ciasto kroimy w kwadraty i polewamy sosem czekoladowym. Podajemy od razu, na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024