Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dynia-grillowana-z-czosnkiem

Dynia grillowana z czosnkiem

"Frytki" z dyni, grillowane na rowkowanej patelni, z sosem czosnkowym i parmezanem. Dobry dodatek do klopsików w sosie pomidorowym z ryżem lub do rozmaitych makaronowych zapiekanek.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dynia o wadze około kilograma
8 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
gruba sól
200 g świeżego parmezanu w kawałku
olej z pestek dyni

Opis przyrządzania:
Dynię kroimy w kawałki, obieramy ze skórki i usuwamy pestki i włókna. Miąższ kroimy we "frytki" o grubości mniej więcej półtora cm i skrapiamy oliwą. Patelnię grillową stawiamy na sporym ogniu i dobrze rozgrzewamy. Kładziemy dynię i grillujemy (ogień trochę zmniejszamy) z obu stron, aż będzie miękka i będzie miała ładnie przypieczone paski. W czasie, gdy dynia się grilluje, gotujemy nieobrane ząbki czosnku. Miękki czosnek wyciskamy ze skorupek, rozgniatamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Obieraczką do jarzyn ścinamy z parmezanu cienkie płatki. Dynię kładziemy na talerzu, polewamy czosnkowym sosem i posypujemy szczyptą grubej soli. Na wierzch kładziemy płatki parmezanu i skrapiamy wszystko odrobiną oleju z pestek dyni.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024