W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tort z ziemniaków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Tort z ziemniaków

Szlachetność i elegancja tej potrawy tkwią w jej prostocie. Rumiane plasterki ziemniaków przesiąknięte masłem mogą być dodatkiem do każdego pieczonego mięsa lub ryby.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/4 kg ziemniaków
  • 75 g masÅ‚a

Tort z ziemniaków - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Wrzucamy do miski z zimnÄ… wodÄ….
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Okrągłą żaroodporną formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Resztę masła kroimy w małe kawałeczki.
Plasterki ziemniaków odcedzamy, osuszamy starannie na ściereczce. Na dnie posmarowanej formy układamy pierwszą warstwę ziemniaków - plasterki powinny na siebie zachodzić. Jeżeli mamy szczególne zacięcie artystyczne, możemy tę pierwszą warstwę ułożyć starannie metodą kolo w kole, bowiem przy podaniu będzie to warstwa wierzchnia. Warstwę ziemniaków solimy i - pardon - pieprzymy, posypujemy kawalątkami masła.
Kontynuujemy układanie warstw, pamiętając, by każdą z nich doprawić solą i pieprzem oraz posypać kawałkami masła.
Kiedy zużyjemy już wszystkie plasterki, przykrywamy wierzch odpowiednio przyciętym kółkiem papieru do pieczenia, posmarowanego masłem (stroną posmarowaną do ziemniaków). Wstawiamy do piekarnika na półtorej godziny.
Sprawdzamy nożem, czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli tak, wyjmujemy formę i odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie przykrywamy formę talerzem, odwracamy, przytrzymując po bokach i delikatnie, lecz stanowczo wytrząsamy tort na talerz. Jeśli jest mało rumiany, wstawiamy na chwilę pod opiekacz.
Kroimy w trójkąty.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tort z ziemniaków: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Tort z ziemniaków przepisy:

  • Ziemniaki duszone w maÅ›le (fondant)
    No, zdrowe to specjalnie nie jest... Ale dobre! Zresztą w maśle ziemniaki tylko dusimy, a przed podaniem cały tłuszcz odsączamy. Świetne do pieczonego rostbefu.
  • Sabaudzkie ziemniaki
    Absolutnie klasyczna zapiekanka, doskonała w zimie, po nartach czy spacerze. Ikona francuskiej kuchni wiejskiej, cel kulinarnych pielgrzymek turystów z całego świata.
  • Ziemniaki z gruyerem
    Jedna z wielu pysznych ziemniaczanych zapiekanek, dzięki którym udawało się zużyć nadmiar mleka od krów pasących się na nieskończonych delfinackich pastwiskach...
  • Tartiflette Tartiflette
    Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z francuskich Alp - dokładnie taką jedliśmy w tym roku na nartach. Zamówiliśmy ją w sklepie w Le Bettex i czekała na nas, gorąca i pachnąca, zrobiona przez właścicielkę tak, jakby gotowała dla własnej rodziny.
  • Tourte z ziemniaków z estragonem Tourte z ziemniaków z estragonem
    Solidne, wiejskie, zimowe danie na lunch lub kolację (plus sałata z dobrym, czosnkowym winegretem...). Uwaga - dzieci to lubią, więc może dadzą się namówić na pomoc przy krojeniu ziemniaków i boczku?




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: